#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chudokrevnost je u střevního zánětu častá. Hrozí i vám?

Dokáže pěkně zkomplikovat život, přitom není těžké ji poznat. Dá se jí snadno předcházet, a dokonce ji i léčit. A přesto jí trpí spousta lidí. Řeč je o chudokrevnosti, která ohrožuje každého nemocného s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou.

Varováním bývá málo energie 

Chudokrevnost neboli anémie znamená nedostatek červeného krevního barviva – hemoglobinu. Ten je uložený v červených krvinkách. Je zodpovědný za přenos kyslíku z plic ke tkáním celého těla a za odvádění oxidu uhličitého opačným směrem.

  • Anémie se jednoduše pozná z běžného odběru krve.
  • Normální množství hemoglobinu je okolo 135–175 g/l (gramů na litr krve) u mužů a 120–160 g/l u žen. Když je barviva méně, jde o anémii, která může být různě závažná.
  • Projevovat se může únavou, malou výkonností, zrychleným dechem a srdečním tepem, bledou barvou kůže a sliznic (například očních spojivek).

Železo ztracené i nevstřebané

Možných příčin anémie jsou desítky. Jednou z nejčastějších je nedostatek železa, prvku nezbytného pro vytváření hemoglobinu. Lidský organismus umí tento důležitý stavební kámen recyklovat. Železo ze starých, rozpadlých červených krvinek se znovu využívá na tvorbu nového barviva. Z těla ho tak za normálních podmínek ztrácíme jen malé množství, které bohatě doplníme potravou. Proč se nám někdy železa přesto nedostává?

  • Ztráty krve. Zanícená střevní sliznice často krvácí. Nemusíte vidět krev ve stolici. I mikroskopické, okem nerozeznatelné krvácení časem vede k anémii.
  • Špatné vstřebávání. Schopnost využívat železo z potravy může být kvůli nemocné střevní sliznici narušena. Organismus si tak ztracené železo neumí dostatečně doplnit. Kvůli špatnému vstřebávání může chybět i další pro krvetvorbu nezbytná látka – kyselina listová.

To, že je příčinou anémie chybění železa nebo kyseliny listové, lékaři poznají z krevních testů. Řešením je podávání velkých dávek v podobě doplňků stravy nebo nitrožilně. Výjimečně je potřeba i transfuze krve.

Následek nejen operace 

Nemůžeme ale opomenout ani další běžné příčiny chudokrevnosti u nespecifických střevních zánětů.

  • Dlouhodobý zánět. Pro chudokrevnost, která se ráda objevuje u táhlých nemocí, lékaři užívají termín „anémie chronických chorob“. Její vznik opět souvisí se železem. Při zánětu se v těle aktivují složité procesy, které upřednostňují boj s chorobou před vytvářením nového hemoglobinu. Železa je v těle sice dost, ale není dáváno k dispozici pro krvetvorbu. A když to trvá dlouho, vzniká anémie.
  • Nedostatek vitaminu B12. Jde o další látku, která je pro krvetvorbu nezbytná. Vstřebává se na jediném místě celého trávicího traktu: na konci tenkého střeva, v terminálním ileu. Bohužel právě tato část střev je při nespecifických střevních zánětech často zasažená a u mnohých pacientů musí být i chirurgicky odstraněna. Vitamin B12 se pak musí pravidelně doplňovat injekcemi, jinak dochází k závažné anémii.

Za chudokrevností u člověka s nespecifickým střevním zánětem stojí často hned několik vlivů dohromady. Na sledování množství hemoglobinu by se tak při tomto onemocnění rozhodně nemělo zapomínat. Při příští kontrole se na něj zeptejte svého gastroenterologa.

(luko)

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2817016/