#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slané celerové placičky

Celer obsahuje podobně jako ostatní druhy zeleniny nízké množství kalorií a zároveň důležité vitamíny a minerály. Pomáhá urychlit látkovou výměnu a obsahuje také dostatek vlákniny (která nedráždí střeva). Vláknina v přiměřené míře je i u osob se střevními záněty důležitá, mj. jako prevence karcinomu tlustého střeva.

Celer má taky diuretické (močopudné), protizánětlivé a protinadýmavé účinky. Celerové placičky se dají použít jako zdravější varianta chipsů a slaných tyčinek. Můžete je nabídnout na mlsání celé rodině, případně je s vařeným bramborem servírovat jako lehkou večeři.

Na přípravu 20–30 placiček budete potřebovat čas do 60 minut (včetně vaření brambor a pečení placiček).

Potřebujete:

  • 150 g bulvového celeru (½ menší celerové bulvy)

  • 2 brambory ve slupce (cca 200 g)

  • 100–150 g dětské krupičky

  • 120 g másla

  • 1 vejce

  • ¼ lžičky soli

  • na dochucení a ozdobu: mák, sušená paprika, sezam, lněná semínka aj. (podle individuální snášenlivosti)

Postup:

1. Očistěte celerovou bulvu a dejte vařit brambory ve slupce. Mezitím si nastrouhejte do mísy celer. Máslo vyndejte z lednice a nechte změknout nebo ho rovnou nastrouhejte do mísy k celeru.

2. K nastrouhanému celeru a máslu přidejte krupičku (začněte na 100 g), vejce a sůl. Vychladnuté brambory oloupejte a ke směsi je taky nastrouhejte. Pořádně promíchejte a vypracujte těsto. Pokud se vám zdá příliš řídké, přidávejte postupně krupičku. Zapněte troubu na horkovzduch na 200 °C a připravte si plechy vyložené pečicím papírem.

3. Z těsta ručně vytvarujte malé placičky zhruba stejné výšky a posypte je kořením nebo také semínky podle své chuti a snášenlivosti (případně můžete také opepřit).

4. Placičky dejte na plech a pečte do jemného zhnědnutí (zhruba 10–20 minut podle druhu brambor a množství použité krupičky).

Dobrou chuť!

CZ-nonP-2200013