#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podzimní salát s dýní vhodný i pro osoby se střevními záněty

Většina osob se střevními záněty se čerstvých zeleninových salátů obává. Nicméně v době remise není důvod si je nedat. Pokud však máte vyzkoušeno, že to pro vás není to pravé ořechové, můžete vyzkoušet „teplou“ variantu salátu.

Opečená dýně a případně i červená řepa salát „prohřejí“ a pak už záleží jen na vás, kolik si k nim přidáte zelených syrových listů salátu nebo třeba rukoly. Množství ingrediencí si stejně jako u ostatních podobných pokrmů snadno upravíte podle vlastních preferencí, stejně jako zaměníte druhy dýní nebo salátů.

Pečenou dýni by všichni s ulcerózní kolitidou a také Crohnovou chorobou měli strávit bez problémů, u červené řepy je vhodné se řídit individuální snášenlivostí. Řepa navíc může zabarvovat stolici, či dokonce i moč do červena, což samozřejmě ze zdravotního hlediska není problém – ale může vás to při návštěvě toalety trochu vylekat.

Na salát potřebujete:

  • 2 bulvy červené řepy

  • 12–16 měsíčků (šířka cca 2 cm) máslové dýně (příp. muškátové nebo hokaido)

  • 60 g rukoly

  • 60 g ledového salátu (příp. jiný salát nebo špenátové lístky)

  • 70 g čerstvého kozího sýru (příp. jiný čerstvý sýr)

  • 5–6 lžic olivového oleje

  • sezamové gomasio (není nutné)

  • 30–40 semínek fenyklu

  • sůl

Na zálivku potřebujete:

  • 1 lžíci citronové šťávy

  • 4 lžíce olivového, dýňového nebo konopného oleje (příp. jejich kombinace)

  • 2 lžíce mletých vlašských ořechů (podle individuální snášenlivosti)

  • 4 lžíce balzamikového octa

  • dýňový olej (na pokapání hotového salátu)

  • třtinový cukr a sůl (dle vašich preferencí)

Postup:

1. Dýni i červenou řepu nakrájejte na malé měsíčky. Před jejich opečením je posypte fenyklovými semínky a případně i sezamovým gomasiem (slaná a opražená rozdrcená sezamová semínka), trošku je osolte a pokapejte pěti až šesti lžícemi olivového oleje. Pokud budete péct dýni a červenou řepu v troubě, pečte je na 180 °C přibližně 30 minut. Pokud na pánvi s nepřilnavým povrchem, stačí obvykle 15 minut do lehkého zhnědnutí.

2. Zatímco se měsíčky zeleniny pečou, omyjte a nechte okapat lístky rukoly i listy ledového salátu. Salát natrhejte na menší kousky. Obojí smíchejte a rovnou si připravte na talíře.

3. Zálivku si připravte smícháním rostlinných olejů lisovaných za studena, mletých vlašských ořechů (není nutné), balzamikového octa a citronové šťávy. Zálivku můžete dochutit solí a třtinovým cukrem. Na připravený salát rozdrobte nebo nakrájejte sýr.

4. Nakonec položte na salát opečené kousky dýně a červené řepy. Vše pokapejte zálivkou a podle chuti ještě dýňovým olejem.

Dobrou chuť!

CZ-nonP-2200013