#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pečené kuře na bylinkách s bramborovou kaší

Kuřecí je považováno za lehké dietní maso, které je vhodné i při dietě u střevních zánětů. Skvělé je, že ho lze připravit v mnoha obměnách. V průběhu roku si k němu můžete přidat bylinky. Na jaře a v létě klidně i čerstvé. V zimě zase vyzkoušejte kuře na medu a zázvoru. V jakémkoliv ročním období vůbec nic nezkazíte jen obyčejnou solí a kmínem.

Ke kuřecímu masu je mj. vhodné podávat bramborovou kaši. Samozřejmě je možné ji připravit dietně jen s vodou – uvařené brambory s trochou vody z vaření rozmixujte. Pokud ale nedržíte bezlaktózovou nebo bezmléčnou dietu, určitě si do ní dejte máslo a ideálně plnotučné mléko. 

(4 porce, celková doba přípravy: cca 1,5 hodiny)

Suroviny

  • 1 celé kuře
  • bylinky (tymián, rozmarýn, petrželka)
  • 4–5 lžic sádla nebo másla
  • 1–2 lžičky soli 
  • pepř
  • 10–12 ks brambor
  • 30–50 g másla (do bramborové kaše)
  • 100–150 ml mléka (do bramborové kaše)

Postup

  1. Nejprve studenou vodou umyjte kuře a důkladně jej osušte zevnitř i zvenku. Proč? Díky tomu, že bude kuře suché před pečením, získáte křupavější a také o něco šťavnatější výsledek. Zapněte troubu a předehřejte ji na 220 °C.
  2. Poté si připravte bylinkové máslo nebo sádlo. V případě, že držíte bezlaktózovou dietu, použijte sádlo (dále bude v receptu používáno už jen máslo). Nasekejte čerstvé bylinky dle svojí chutě a vmíchejte je spolu se solí a trochou pepře do rozměklého másla. Můžete samozřejmě použít i sušenou verzi bylinek podle dostupnosti.
  3. Opatrně uvolněte kůži na prsou, zádech a stehnech tak, abyste ji úplně neodtrhli. Do vzniklých „kapes“ dejte ochucené máslo. Zbytek použijte na povrch kuřete, můžete jej dát i do břišní dutiny. Pokud vám ochucené máslo do břišní dutiny nezbyde, můžete ji lehce ještě prosolit.
  4. Jestliže máte čerstvé bylinky, můžete ještě svazek nebo hrst bylinek také vložit do břišní dutiny. 
  5. Ideální je, když krátkým provázkem z přírodního vlákna (určeného na potravinářské účely) celé kuře svážete, nebo alespoň koncové díly jeho stehýnek (když se překříží přes sebe, jde to snáz). 
  6. Prsními částmi dolů vložte kuře do lehce tukem vymazaného pekáčku. Jestli máte rošt nebo mřížku do pekáče, můžete je použít namísto promazání tukem. Dejte péct do předehřáté trouby. Po pěti minutách zmírněte teplotu na 190 °C a vlijte do pekáčku trochu horké vody. 
  7. Poté, co vložíte kuře do trouby, začněte chystat bramborovou kaši. Brambory oloupejte a dejte vařit do vody se solí a kmínem do změknutí.
  8. Po zhruba 30 minutách od snížení teploty trouby kuře otočte a potřete výpekem. Podle potřeby jej pak přibližně každých 10 minut ještě můžete přelévat vypečeným tukem z pekáčku.
  9. Pečte dalších 30 minut a pak tenkým dlouhým nožem zkontrolujte upečení. Když jej totiž zapíchnete do nejsilnější části stehna nebo prsa a nůž vytáhnete, po chvíli začne z místa vpichu vytékat šťáva. Pokud je čirá, máte hotovo. Pokud je ještě trochu růžová, pečte kuře ještě dalších 10–15 minut.
  10. Po dopečení troubu vypněte a nechte v ní několik minut upečené kuře odležet. Můžete jej i přikrýt alobalem. Mezitím dodělejte bramborovou kaši. V hrnci, odkud jste předtím slili vodu z vaření, prošťouchejte nebo rozmixujte brambory do jemné kaše. Přidejte máslo (množství dle svojí chutě) a ohřáté mléko (opět množství dle svojí chutě). Kaši můžete ještě dosolit.

Dobrou chuť!

(vha)

CZ-nonP-2200002

Pečené kuře na bylinkách s bramborovou kaší 1