Brokolicová krémová polévka se šafránem a uzeným lososem

Pokud chcete udělat kvalitní a poctivou polévku, doporučuji používat na přípravu zeleninových polévek vývar. Ideální je masokostní hovězí vývar nebo zeleninový. Domácí vývary rozhodně nenahrazujte bujóny s glutamátem. To raději použijte obyčejnou vodu. Výhodou brokolicové polévky je lepší stravitelnost brokolice než při její standardní úpravě. Do polévky totiž můžete přidat i fenyklová semínka, kmín a saturejku, které případnou nadýmavost této zeleniny snižují.

Brokolicová krémová polévka se šafránem a uzeným lososem

(2–3 porce, doba přípravy: 20 minut)

Velmi zajímavé je doplnit polévku uzeným lososem, který vám do jídla přidá tolik potřebné bílkoviny a také prospěšný tuk, jenž obsahuje zdraví podporující omega-3 mastné kyseliny. Pokud nemáte rádi lososa nebo ho nemáte k dispozici (stejně jako šafrán), polévka je i bez těchto dvou ingrediencí skvělá. Vynecháním šafránu rozhodně nic nezkazíte, stejně tak můžete polévku servírovat „čistou“, případně ochutit na talíři jednou až dvěma lžícemi zakysané smetany.

Potřebujete

2 stroužky česneku (podle individuální snášenlivosti)

½ cibule (podle individuální snášenlivosti)

2 lžíce přepuštěného másla (ghí), případně klasického másla

500 g brokolice (1 hlávka)

700 ml hovězího vývaru (příp. 700 ml vody)

½ lžičky soli

Špetku muškátového oříšku

Špetku šafránu

Špetku fenyklových semínek, kmínu a saturejky (libovolně)

Uzeného lososa nebo zakysanou smetanu (libovolně)

Postup

1. Omyjte brokolici a rozdělte ji, případně nakrájejte na růžičky. Oloupejte česnek a cibuli a nakrájejte je nadrobno.

2. Připravte si hrnec na vaření polévky a rozehřejte v něm dvě lžíce ghí, případně obyčejného másla. Do rozehřátého másla přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile začnou česnek s cibulí chytat barvu, přidejte brokolici nakrájenou na růžičky. Ještě zhruba minutu poduste na tuku, přidejte studený vývar a osolte. Pokud máte vývar už dostatečně slaný, nemusíte solit vůbec. Pokud použijete vodu, můžete přidat víc než půl lžičky soli. (Pokud česnek a cibuli špatně trávíte, nemusíte je do polévky použít vůbec nebo snižte jejich množství.)

3. Do vody přidejte fenyklová semínka, kmín a saturejku (může být, ale nemusí) a zvyšte výkon plotýnky na maximum. Jakmile začne polévka vařit, ztlumte žár a vařte maximálně 5–7 minut tak, aby brokolice zůstala světle zelená a přitom už dostatečně měkká. Přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku a ještě jednu minutu povařte. Poté vypněte ploténku a připravte si tyčový mixér.

4. Brokolici v polévce dohladka rozmixujte. Případně ji také můžete přecedit přes sítko, aby byla polévka ještě jemnější. Do hotové polévky přihoďte špetku šafránu. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem nebo horkou vodou podle svého uvážení. Servírujte s nakrájenými kousky uzeného lososa nebo lžící zakysané smetany.

(vha)

Živý štít
z prospěšných bakterií

Zjistit více