#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zažívací obtíže po covid-19

Dotaz, 2. 9. 2022

Dobrý den.
Ráda bych vás poprosila o radu. Před šesti lety jsem prodělala rakovinu prsu, teď se léčím Letrozolem, všechny nálezy krom steatózy jater jsou v pořádku. Steatózu nikdo z mých lékařů neřeší. Prodělala jsem v nedávné době i covid. Poslední dobou mně trápí zažívací těžkosti, které se projevují nejprve křečmi v břiše, které trvají i hodinu nebo dvě, pak jdu na toaletu a trochu jse mi uleví, průjmem to ještě není, ale pak jdu podruhé, a potřetí je ta stolice už řídká. Následně mně začne bolet celé tělo, trvá to tak den a pak to úplně odezní, jako by se nic nestalo.Tenhle scénář se opakuje pořád stejně, stalo se mi to už víckrát vždy v rozmezí tak jednoho měsíce. Než se tohle stane trápí mně spíš zácpa, na toaletu nejdu někdy třeba i 2 nebo 3 dny. Můžete mi, prosím, nějak poradit?

MUDr. Štěpán Peterka, 5. 9. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz.
Obtíže které uvádíte by mohli být projevem dráždivého tračníku, event. by se mohlo jednat o nežádoucí účinek léčby letrozolem (pokud je to nový preparát, který užíváte relativně krátkou dobu).
Každopádně z Vaší anamnézou bych doporučil nejdříve začít běžným vyšetřením u praktického lékaře - výtěr z rekta, kultivace stolice, vyš. na parazity, krevní odběry. Poté event. komplexní gastroenterologické vyšetření včetně endoskopie.
Zkuste si mezitím na křeče koupit v lékárně meteospasmyl a užívat 3x denně. Zaměřte se na dostatečný příjem tekutiny a vlákniny. Uvidíte dále podle výsledků. Souvislost s jaterní steatózou je málo pravděpodobná.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.