#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zadržování stolice

Dotaz, 24. 1. 2022

Dobrý den. Prosím o konzultaci stavu mé dcery, které je 4 a půl roku. Už od léta 2019 se potýkáme se zadržováním stolice. Řešili jsme to s psycholožkou, pravidelně docházíme na gastro. Dcera bere na doporučení paní doktorky denně Forlax a situace kolem kakání se průběžně zlepšuje a zhoršuje. Jsou období, kdy chodí poměrně pravidelně, pak období, kdy s tím bojujeme a musíme jí ke kakání nutit. V lepším období se vykaká jednou denně, v horším jednou za 2 až 3 dny. V horším období když to pak přijde, tak s ní jdeme i několikrát v průběhu dne. Jinak je dcera aktivní dítě, na jídlo je vybíravější, ale určitě se nedá říct, že by nejedla a že bychom jí do jídla museli vyloženě nutit. U jídel, která jí chutnají pak vůbec ne. Můj dotaz se váže na poslední dění, které je aktuální. Už před vánoci dcera nechtěla moc jíst a na štědrý den pak byla hodně unavená a spavá, jíst stále moc nechtěla a celkově se necítila moc dobře, stěžovala si na bolest bříška. Udělali jsme jí tedy test z moči a vyšly jí zvýšené ketony. Po vánocích jsme byly u naší dětské lékařky a ta odebrala vzorky moči a krve, následně jsme dodávali ještě vzorek stolice. Moč i krev už byly v pořádku, nicméně stolice ukázala zvýšený kalprotektin o hodnotě 74. Lékařka nám tedy doporučila donést za měsíc vzorek ke kontrole znovu. Po 14 dnech si dcera zase několikrát postěžovala na bolest břicha. Neplakala a víceméně za chvíli už to prý nebolelo, ale stolici jsme raději odnesli doktorce už dříve. Po 3 týdnech ukázaly výsledky zvýšený kalprotektin už na hodnotu 234.

Dle naší paní doktorky na gastro se nejspíše nejedná o nic závažného, připisuje tyto hodnoty chronické zácpě, jak dceřino zadržování stolice klasifikovala. Na kontrolu jdeme s dalším vzorkem stolice za měsíc.

Prosím o konzultaci, můžeme být s manželkou zatím opravdu klidní. Máme kolem sebe (nikoliv v rodině) pacienty s Crohnovou nemocí a proto jsme na toto téma asi trochu více citliví. Jediná dědičná nemoc, kterou v rodinné anamnéze máme je manželčino Bechtěrevovo onemocnění, které ale nemá aktivní a nemusí s ním jezdit na žádné pravidelné kontroly, na rozdíl od její matky a sestry, které jezdí na pravidelná vyšetření.

Předem moc děkuji!

MUDr. Štěpán Peterka, 1. 2. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. Takto vyšší hodnota FC není opravdu nijak alarmující. Vysvětlení elevace při chronické zácpě je možné a pravděpodobné. Doporučil bych provést kontrolní odběr s odstupem např. 3 týdnů. Bylo by vhodné ještě doplnit UZ břicha. Další vyšetření bych zatím neindikoval - vzhledem k věku a zatím ne zcela signifikantním výsledkům, které by přímo svědčily pro onemocnění typu IBD.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.