#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výsledky nálezu kapslové enteroskopie

Dotaz, 9. 2. 2022

Dobrý den,

navazuji na můj dotaz ze 14.1.2022, kdy jste mi psal, že u mě pochybujete o diagnóze Crohnova choroba. Před třemi týdny jsem byla na kapslové enteroskopii. Výsledek: rychlá pasáž kapsle tenkým střevem, jinak slizniční nález tenkého střeva v normě. Vedlejší nález: susp. drobné afty Bauhinské chlopně (nelze se ale jednoznačně vyjádřit - jedná se o VCE na tenké střevo). Zajímá mě prosím, co ty afty znamenají? A co znamená VCE na tenké střevo? Vypadá to podle těchto výsledků na Crohnovu chorobu? Zatím mí nebyl odebrán vzorek na histologii, celiakie to prý ale není, mám jen intoleranci laktózy. Moc děkuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 15. 2. 2022

Dobrý den. Afty znamenaní drobné slizniční eroze sliznice. Těmito projevy se nejčastěji projevují různé střevní záněty střeva. Byla jste indikována k vyšetření kapslovou enteroskopii k vyloučení zánětlivých změn tenkého střeva při suspektní Crohnově chorobě. Normální nález na tenkém střevě při kaps. enteroskopii prakticky vylučuje Crohnovu nemoc. Co se týče event. aft na bauhinské chlopni tak Vámi popsaný nález je v rovině suspekce a navíc tento nález je velmi diskrétní a určitě nevysvětluje v plném rozsahu tíži Vašich obtíží.
Pojem VCE na tenké střevo je Virtual Capsule endoscopy.
S ohledem na Vaše obtíže a zatím celkem chudý organický korelát bych Vás léčil jako pacientku trpící dráždivým tračníkem. S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.