#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výsledky kolonoskopie

Dotaz, 31. 7. 2022

Dobrý den,
Je mi 64 let. od r.2018 jsem opakovaně vyšetřována v GE poradně, MR i CT střev, několikrát kolonoskopie vždy s rozpačitým závěrem v.s. Crohnova choroba. Pentáza 4g denně. Průjmy nemám, občas střevní potíže - nadýmání, únava, občas kožní projevy opět označeny revmatologem cca vaskulopatie. Proto nasazen Prednison 10mg denně - beru 1 rok.. Nyní chce GE nasadit Azathioprin i když se potíže prakticky nezhoršují, upravila jsem způsob života a svůj běžný život důchodce zvládám. Imunologická laboratoř potvrdila změny v autoimunitě. Nález mé poslední koloskopie 6/022. : Histologie: Sliznice tlus. střeva bez patol. změn, v terminál. ileu pouze drobné ložisko protrahovaných zánětl. změn, které mohou svědčit pro Crohnovu chorobu. Nález však není specifický.
Koloskopie: Ojed. povrchové eros. změny v obl. terminál. ilea, endematosní IC chlopeň,ojed. aftoidní eros.změna na přechodu ektosigmatu, divertikly sigmatu.
Váhám nad souhlasem s nasazením imunosupresiva, nemám úplně v pořádku ledviny ani játra, v rodině je melanom a jsem sledovaná na hematonkologii pro MGUS low stadium. Nejsem si totiž jistá, zda jsem nyní ve stadiu, kdy imunosuprsivum je pro můj stav opravdu nutné. GE lékař se na mě proto zlobí, chtěla bych slyšet i názor někoho druhého z tohoto oboru. Děkuji za pochopení

MUDr. Štěpán Peterka, 2. 8. 2022

Dobrý den, děkuji za zajímavý dotaz. Přečetl jsem si ho několikrát a beru celou situaci takto. Vychazím z toho, že opravdu trpíte crohnovou nemocí
Co se týče jedné urovně léčby (pentasa), tak tam se nedá léčba více navýšit, máte maximální možnou léčbu.
Naopak užívat přes rok velmi silné systomové imunosupresivum (prednison), které velmi často má výborný efekt k navození remise. Tato léčba je ale spojena s mnohými nežádoucím učinky. Za mne je tato léčba nevhodná k dlouhodobému užívání a proto bych se ve shodě s Vašim ošetřujícím lékařem klonil k nasazení jiné imunosuprese. Myslím si (ve shodě s Vámi), že azathioprin s ohledem na Váš věk není vhodné (s věkem roste riziko nádoru z krevních buněk). Spíše bych se přikláněl k léčbě methotrexátem v subkutální formě (injekce 1x týdně) s tím, že léčbu bude nutné zkonzultovat s revmatologem.
Long story short - ponechat v zavedené dávce Pentasu, nasadit methotrexát a postupně odsadit prednison, event. biologická léčba a odsadit prednison.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.