#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyšetření kolonoskopie

Dotaz, 10. 2. 2021

Dobry den,dnes jsem byla ný vyšetření kolonoskopii a zjistili mi incip.divertikli,fixaci sigmatu v dif dg.utlakem zvenčí ,v místě susp. Útlaku sliznice se setrelou cévní kresbou,edematosni můžete mi prosím vysvětlit dekuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 19. 2. 2021

Počínající divertikly jsou zatím jen mělké a asi nepříliš početné prohlubně, jamky ve sliznici, které vznikají většinou v důsledku malého množství vlákniny ve stravě. Přibývá jich také s věkem, protože vazivo ve stěně střeva ochabuje. Aby se z mělkých divertiklů nestaly hluboké, je potřeba jíst více vlákniny.

Fixace sigmatu - no upřímně bych řekla, že se asi kolonoskopie dělala poněkud obtížně, střevo nešlo moc hladce nasouvat na kolonoskop - to není situace vzácná. Každý člověk je jiný a zkrátka - někdy to jde jako po másle a jindy ne. Může to být fixované třeba nějakými srůsty po předchozích operacích, klasicky třeba po odstranění dělohy.

Útlak zvenčí - tam bude potřeba asi doplnit CT břicha a zjistit, jestli tam skutečně něco zvenčí tlačí nebo ne. Nemusíte být z toho nálezu nijak vystrašená - já tipuji že z tohoto mraku pršet nebude.:) Jen je potřeba to vyšetření ještě někam dotáhnout - k odpovědi na položenou otázku.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.