#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vypadávání vlasů

Dotaz, 23. 9. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat z je u crohna běžné vypadávání vlasů. Dle poslední kolonoskopie a krevních vyšetření jsem prý v remisi, ale i tak tak mi to břicho stále poměrně dost bolí a poslední měsíc mi padají vlasy celkem vysokým tempem. Je toto u crohnovy choroby běžné a nebo bude příčina někde jinde?

Děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 30. 9. 2020

Vypadávání vlasů u Crohnovy nemoci musíme zvažovat jako závažný příznak ze dvou důvodů:
1. Vypadávání vlasů může být známka aktivity nemoci, patří mezi takzvané mimostřevní příznaky, stejně jako třeba bolesti kloubů, problémy oční nebo kožní projevy erytema nodosum.
2. Dále musíme zvažovat vypadávání vlasů z hlediska možného nežádoucího účinku podávaných léků.
V literatuře se udává výskyt těchto problémů až u jedné třetiny pacientů s IBD, více u Crohnovy nemoci než ulcerosní kolitidy. V praxi se mi to číslo nezdálo tak veliké.
Každopádně se obraťte na svého gastroenterologa, je to pro něj tak trochu detektivní úkol, ale to je na medicíně to nejhezčí.
Jistě bych doplnila vyšetření dermatologické, pečlivě vyloučila exacerbaci nemoci (ke kolonoskopii dovyšetřit i tenké střevo nebo minimálně vyšetřit fekální kalprotektin ve stolici) a začala bych zvažovat posun medikace směrem k biologické léčbě.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.