#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vřed žaludku a dvanácterníku

Dotaz, 8. 8. 2020

Dobrý den, lékař mi řekl že mám heliobakterii a dal mi 2 antibiotika a Nolplazu. Při braní antib., do 10 min vše vyzvracím. Lékař tvrdí, že je to v pořádku. Beru i probiotika. Slyšela jsem, že jsou neúčinná. Léčí mě na vřed v žaludku i dvanácterníku. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 12. 8. 2020

U vředu žaludku a dvanáctníku a pozitivitě Helikobaktera považujeme tuto bakterii jako příčinu vředu. Její přeléčení je tedy důležité. Léčbu takzvanou trojkombinací (amoxicilin + klaritromycin + omeprazol) 7 dní někteří pacienti zvládají hůře. Dávky antibiotik jsou poměrně vysoké. Také jde o to vypudit bakterii ze žaludku definitivně, tak aby se tam po nějaké době opět nerozšířila.
Léky se sice mají užívat nalačno, ale zkuste je rozdělit - Nolpazu si vezměte půl hodiny před jídlem, pak se nasnídejte/navečeřte něco dietního, nesmaženého a menší porci. Antibiotika po jídle zvládne žaludek lépe, ale zase se antibiotika hůře vstřebávají. Je to kompromis.
Probiotika nyní neberte, ta nechte až po přeléčení antibiotiky. Také po dobu léčby alespoň těch 7 dní šetřete žaludek stran dalších dietních chyb, alkoholu a cigaret.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.