#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vodnatý průjem

Dotaz, 17. 3. 2023

Dobrý den. Již deset týdnů mně trápí vodnatý průjem a na pohmat bolí břicho uprostřed v okolí pupku.. Běžně dostupné léky, probiotika bez efektu. Jen s imodiem menší zlepšení. Držím dietu, nic smažené, těžké, tučné. Výtěry, vzorek stolice, ultrazvuk, vyšetření části tlustého střeva ok, vše v normě. Čeká mě znovu gastroskopie žaludku dělaná i 2021. Vše ok. Koloskopie 08/2022 také v pořádku. (chodím cca 1x za 5 let. rodinná anamnéza) Žlučník není, operace 2018. Teploty nejsou. Nevím jak přesný je test z lékárny na lepek, ale byl negativní.
Zatím mi není obv. lékař, ani pan doktor v gastro poradně schopen alespoň částečně říct, co by mohl být důvod mých potíží. Nenapadá vás nějaká příčina a co byste mi poradili?
Je u nás nějaká soukromá klinika třeba i s finanční spoluůčastí, kde by vás jak se říká proklepli běhěm pár dní a určili diagnózu a případnou léčbu? Chtěl bych se pokud možno co nejdříve vrátit k normálnímu fungování.
Děkuji, ročník 1977, ženatý, dvě děti, povolání chemik

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 3. 2023

Dobrý den,
Komerční testy na odhalení céliákie bývají dosti nepřesné. V mých očích je nejsenzitivnější provedení imunologického vyšetření - odběr krve a poté odběr vzorku sliznice z tenkého střeva při gastroskopii.
Mohlo by se jednat o o projevy dráždivého tračníku s průjmy. Vyzkoušejte volně prodejný Calcii carbonici a užívejte 3x denně, event. by mohla pomoci tzv. lowFODMAPs dieta (dieta s omezením obtížně vstřebatelných sacharidů)

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.