#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Veganská dieta

Dotaz, 5. 11. 2022

Dobrý den pane doktore,
chtěl bych touto cestou poprosit o radu. Na gastroskopickém vyšetření mi byl diagnostikován lehký zánět žaludku. Jako dietní opatření mi lékař doporučil omezení některých příloh (např. brambory, rýži, těstoviny) a doporučil přílohy typu jáhly, quinoa, bulgur, kuskus, cizrna, čočka a fazole. Dále mi bylo doporučeno omezit ovoce, zejm. nejíst mandarinky a pomeranče. Také mám omezit bílé pečivo a pokud možno velmi omezit, nejlépe však kompletně vysadit mléko a mléčné výrobky, a to i včetně kysaných.
Byla mi doporučena zelenina ke každému jídlu (nejlépe tepelně upravená), s rostlinými oleji nebo fermentovaná (pickles).
Navíc mi lékař doporučil velmi omezit maso a nejlépe přejít na veganskou stravu.

Chtěl bych Vás poprosit o názor na tato doporučení, jelikož v dostupné odborné literatuře jsem se nedočetl nic o vhodnosti veganské stravy při zánětu žaludku, naopak většina diet nedoporučovala např. luštěniny a některé druhy zeleniny (např. kapusta, brokolice, cibule), které se naopak ve veganské stravě hojně vyskytují. Mimo to bylo téměř všude doporučeno pít zakysané mléčné výrobky (acidofilní mléka, kefíry, podmáslí apod.) a jako povolený druh pečiva bylo naopak doporučeno starší bílé pečivo. Ohledně ovoce byla povolena konzumace některých druhů, např. banány, meruňky, jablka, hrušky.

Chtěl bych tedy poprosit o Váš názor na dietní opatření, které jsem na vyšetření obdržel a chtěl bych poprosit o doporučení vhodného jídelníčku a dietních opatření z Vaší strany. Současně bych se chtěl dotázat na možnost sestavit individuální jídelníček vzhledem k tomu, že pracuji na směny, případně možné doporučení ohledně stravy (svačin) vhodné do zaměstnání.

Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Jan Kalous

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 11. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. Paušální doporučení "veganské diety" není pokud je mi známo žádnými odbornými doporučeními. Nicméně samotná diagnóza "zánětu žaludku" (která je histolopatologická) neodráží dost často klinický stav nemocného, kdy nález zánětu žaludku má spoustu pacientů, kteří ani obtíže nemají. Chci tím říct, že přímá souvislost zde nemusí být a tím pádem ovlivnění dietou je minimálně sporné.
Z mého pohledu obecně lze doporučit racionální pestrou dietu s omezením smažených jídel, nepít alkohol a nekouřit. Pokud máte obezitu tak pestrou dietu s navozením kalorického deficitu. Vyloženě specifickou dietu ve smyslu omezení některé konkrétní potravy svým pacientů ve většině případů nedávám (vyjma céliakie - "alergie na lepek").
Ze specifického dotazu na mléčné výrobky. Má zkušenost je taková, že zakysaná mléčné výrobny jsou obecně lépe tolerány než běžné mléčné výrobky. Postupoval bych tak, že bych vyzkoušel metodou pokus omyl co Vám sedne.
Co se týče požadavku na sestavení jídelníčku, tak bohužel tuto služby neposkytuji. Vyzkoušejte ideálně nějakou pomoc nutričního specialisty v místě bydliště.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.