#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úbytek váhy

Dotaz, 12. 6. 2022

Dobrý den, mam aktuálně relaps UC a hrozne mě štve úbytek váhy , již neklesá ale nejde mi ani nabrat zpět, jsem ektomorf, nemáte nejake typy stravovací , co bych mel zařadit do jídelníčku apod.? Jeste bych se chtel zeptat jaké sportovní aktivity jsou vhodné při teto nemoci a situaci abych jeste vic nezhubl, například procházky, beh, kolo?

Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 14. 6. 2022

Dobrý den,
Děkuji za dotaz. Je nepochybné, že jediný způsob jak zabránit dalšímu hubnutí a rozvoji dalších komplikací je zvládnout relaps. Předpokládám, že jste pro relaps ulcerozní kolitidy aktuálně léčen.
Pokud v průběhu relapsu řešíte, jak co nejefektněji nabrat svalovou hmotu, tak doporučuji běžnou racionální dietu a navíc k tomu nutriční podporu ve formě nutridrinku (léčebné přípravky energeticky bohaté s vysokou dávkou proteinu) a ty konzumovat v minimálna 3-4x denně, neměly by ovšem nahradit běžnou stravu. Dále by bylo vhodné (pokud máte nedostatek železa ve vzorku krve), začít se přidáváním železa ve formě tabletek, vhodné jsou i další vitamíny a doplňky stravy jako Ca, vit. C,D.
Bohužel nelze jednoznačně nelze doporučit žádnou konkrétní aktivitu na nabrání svalů. Půjde to dost obtížně vzhledem k relapsu. Nevím jaký je Váš aktuální stav (počet stolic, bolesti břicha....), ale obecně nejefektivnější nabírání svalové hmoty se jeví posilovaní s činkou, otazné je ovšem jak takovou činnost zvládnete při relapsu UC. Z mého pohledu by pro Vás byly aktuálně nejvhodnější procházky.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.