#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trávicí potíže po očkování covid-19

Dotaz, 27. 12. 2021

Dobrý den, moc vás prosím o pomoc. Jsem naprosto zoufalá. Velmi mě trápí jeden problém. Vše začalo po očkování proti Covidu vakcínou Pfizer, na kterém jsem byla začátkem června 2021. Od té doby mám trávicí potíže - neustále ztrácím na váze při normální stravě, ne tedy tak drasticky, spíš jde o to, že mám pocit že se mi neukládají žádné tuky jako předtím a asi i jiné živiny. Je mi také skoro pořád špatně z hladu, i krátce potom co se najím, a cítím se velmi slabá. Snažím se dokonce jíst i více než obvykle, ale nepomáhá to. Často mě i pobolívá břicho, v oblasti žaludku. Průjem nemám. Již to trvá půl roku. Vždy jsem vážila kolem 60 kg, teď mám kolem 55 kg a výš to nejde. Před vakcínou jsem nikdy takové problémy neměla, vždy jsem naopak přibírala, když jsem se víc najedla. Jsem vyděšená, co mi vakcína způsobila! Četla jsem si na internetu diskuze lidí ohledně problémů po očkování, a několik lidí psalo že mají také úbytek na vaze, a i další závažné problémy, které trvají již několik měsíců. Prosím řekněte mi co tahle nebezpečná vakcína způsobuje?? Proč jsme nuceni do něčeho tak nebezpečného? Kromě těch trávicích problémů mám i extrémně vysušené oči, nikdy jsem to tak nezažila, udělala se mi i blefaritida. Možná je to z toho jak se mi nevstřebávají ty živiny? Podstoupila jsem několik lékařských vyšetření: Gastroskopie - závěr: erosivní gastropatie antra, biliogastrický reflux
Odběry: ASCA IgG....47,77
ASCA IgA....14,95
ANCA negat
anti tTG,DGP, endomysium negat./norma
elastáza ve stolici 1520
kolonoskopické vyšetření - závěr: Normální nález do term. ilea
Dále mi v odběrech vyšlo mírná hypoNa, hypoK, hraniční hypoMg
Prosím, řekněte mi co si o tom myslíte a jaká vyšetření bych měla ještě podstoupit? Bojím se jestli to takhle půjde dál, za chvíli budu mít vážný nedostatek vitamínů a minerálů atd...Moc děkuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 4. 1. 2022

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Myslím si, že ve Vašem případě bude nutné provést ještě nějaké zobrazovací vyšetření - např. ultrasonografii/CT břicha. Z výsledků, které jste mi poslala jsem identifikoval zvýšené hladiny protilátek IgG proti ASCA, což jsou protilátky, které bývají pozitivní u pacientů s např. Crohnovou chorobou. Jelikož máme negativní nález na koloskopii a málo významný nález na gastroskopii, tak proto bych ještě doplnit CT břicha/UZ břicha (např. i vyloučení patologie na žlučníku a žlučových cestách)
Přímá souvislost s očkováním je málo pravděpodobná, připouštím ovšem, že očkovaní Vám mohlo zhoršit projevy např. dosud "tichého" onemocnění, jako např. chronova choroba.
Vyzkoušejte 1/2 hodiny před jídly Cerucal.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.