#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tlak pod žebry

Dotaz, 7. 9. 2022

Dobrý den,
před cca 10 měsíci jsem začala cítit nepříjemný tlak v levém podžebří,který byl víceméně denně a skoro nonstop. Poté asi 1-2m na to při covidu se mi dost nafouklo podžebří a oblast žaludku.
Sono 2x ok před půl rokem, základní krevní rozbor u praktika jen zvýšený bilirubin po Covidu. K tlaku se přidalo občasné štípání, pálení stále vlevo. Konzultace na gastro bez dalších vyšetření s výsledkem překyselení žaludku. Po 1 bal omeprazolu bez zlepšení. Později se přidal zaludek- pálení,štípání žaludku až do hltanu, citlivé i na teplé nápoje. Následovala dovolená v Tunisku ke konci s tzv.Faraonovou pomstou, ještě 12 dní po příjezdu velky průjem bez bolestí, pote,co se konzistence stolice vrátila, všimla jsem si na pár dní výrazného hlenu. Ten před Tuniském nebyl určitě, dělala jsem si 2x test na krev na stolici, proto jsem to měla v oku🙈. Myslím,že trocha hlenu je i teď. Včera provedena gastroskopie bez nálezu,což mě dost překvapilo s ohledem na citlivost jeho okoli i sliznice.S výjimkou Faraona, po celou dobu pravidelná stolice na hodinu. Tlak vlevo až k žaludku zůstává, pocit nafouknutého balónků při ležení na břiše, občas píchá v ohybu střev,pokud mám málo pohybu s těsnější oblecenim,jakmile se rozpohybuji,za chvíli bolest zmiz. Je možné, že ohyb střev je citlivý na plyny ( ale jinak větší plynatost vubec nepozoruji ani víc nekrkam) a u stolice problém není,tedy žádné problém necitim? Nehubnu, únavu nepozoruji. Jen mi to jde už na mozek po takové době tím, jak to je stále v jednom místě. Někdy cítím tlak až v zádech,žebrech a na boku.
Dříve jsem jedla strašně sladké,téměř jenom, to jsem za poslední měsíce vyřadila, stravují se lépe, pouzila jsem mastichu a zelený ječmen.
Netrpim na žádné velké bolesti ani na klasické nadýmání,kdyby mi vřelo celé břicho.Ale připadá mi,jako kdyby se v ohybu zastavovaly plyny a stosovaly nekdy míň nekdy až k žaludku, ale řekněme bezbolestně jen výrazně tlakově, až na vyjimky, ale přitom stolice odchází normálně. Nějak tomu nerozumím a dost mě to nervuje,co se tam děje. Snažím se vyhýbat nadymavemu jídlu,ale přijde mi to,že jídlo na to nemá výrazny vliv. Co by mohlo být příčinou toho téměř nonstop tlaku v jednom místě a takovou dobu? Děkuji moc

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 9. 2022

Dobrý den, děkuji za popis situaci. Vzhledem k průjmu by se mohlo jednat o tzv. SIBO (syndrom bakteriálního přerůstání). Doporučoval bych na týden nasadit nevstřebatelné antibiotikum Normix na týden, navíc bych na zmírnění plynatost nasadil Duspatalin.
Pokud by tato léčba nebyla efektní klonil bych se spíše k diagnóze dráždivého tračníku s průjmem. Tam je léčba obtížnější a většinou bývá aplikována léčba postupná - režimová opatření (dostatek tekutin, pohyb, speciální dieta tzv. lowFODMAPs). Pokud tato opatření nejsou účinná lze nasadit i event. antidepresivum, které bývá s efektem.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.