#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

tlak pod levým žebrem

Dotaz, 26. 5. 2021

Dobrý den,

již přes půl roku téměř v kuse mě trápí pocti něčeho pod levým žebrem a z toho je mi nevolno. Mám silný pocit na zvracení, ale nikdy nezvracím. Byla jsem již několikrát na pohotovosti, u obvodního lékaře apod. a vždy mě pošlou domů, že výsledky jsou v pořádku. Objednala jsem se tedy na gastroskopii a tam je závěr:
Závěr: 1: Mírná chronická fokálně mírně aktivní nespecifická duodenitida. Bez morfologických známek celiakie. 2: Těžká chronická středně těžce aktivní antrumgastritida s fokusy intestinální metaplazie. Hp +++ 3: Mírná až středně těžká chronická minimálně aktivní corpusgastritida. Hp + Vyšetřující lékař: MUDr. Jan Mazanec, MDgK plus Res. Histologické vyšetření sliznice duodena nesvědčí pro celiakii. Prokázána chronická aktivní gastritida s dominancí v žaludečním antru s fokusy intestinální metaplázie, Hp pozitivní - indikovaná k léčbě a kontrole.
ATB jsem dobrala již před dvěmi měsíci, avšak situace se u mě nezměnila. Dělala jsem si opakované krevní testy na Helicobactera a IgA mám již v normě a IgG jsou stále zvýšené 70, měla jsem 112, před léčbou. Popravdě již nevím, jak to řešit, strašně mě to omezuje a nikde mi vlastně nepomohli mé obtíže zlepšit.. Sama jsem tedy od základu změnila stravu, omezila lepek, mléčné výrobky a průmyslově zpracované potraviny. Starám se o duševní stránku, ale potíže se mi neustále vracejí. Měla byste nějakou podobnou zkušenost s pacienty, kterou trpím já? Uvědomuji si, že mé potíže začaly zhruba když jsem přestala kojit druhé dítě, ale to mi bývalo špatně pouze třeba 1 týden, teď je tomu naopak (užívám si 1 týden týden v měsíci, kdy je mi fajn). Test na intoleranci potravin mám též za sebou, vyšlo mi dost potravin pozitivních, jako je Banán, rýže, kukuřice, vejce, pšenice, kravské mléko, paprika, rajče, apod... Budu ráda za jakoukoli odpověď. Na kontrolu na gastroskopii jsem objednaná až na konec července.

Děkuji

Hezký den

MUDr. Štěpán Peterka, 9. 6. 2021

Děkuji za odpověď. Podobné obtíže má řada pacientů. Ve Vašem případě byla eradikační léčba indikována vzhledem k přítomnosti chronického zánětu žaludku a velkého množství bakterie helicobacter pyl. Tato bakterie způsobuje zánět a v delším časovém horizontu i potenciálně rakovinu žaludku. Ošetřující lékař správně indikoval tzv. eradikační léčbu. Bohužel v u nemalého počtu pacientů tato léčba nemá významný efekt na zlepšení klinického stavu. Ve Vašem případě bych doplnil některou ze zobrazovacích metod – ideálně sonografii, koloskopii, dále je vhodné uvažovat i o jiné příčině Vašich obtíží mimo zažívací trakt– např. ledvinná kolika. Pokud všechna vyšetření budou negativní, nezbyde než uvažovat o projevech tzv. somatoformní dysfunkce a její adekvátní farmakologickou léčbu.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.