#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz 1277

Dotaz, 2. 6. 2013

Dobrý den,
měla bych dotaz, 3 měsíce jsem jedla jen zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky, pak jsem přešla na normální stravu a začaly problémy, hlasité škrundání, trávení, pohyby ve střevech, plynatos a pocit prázdného břích,chci se zeptat jestli to není třeba stravou,kombinací celozrnných rohlíků a ovoce? takové pocity mívám po každém jídle, po zeleniné,ovoci, luštěninách, tmavé rýži, jogurtech apod. prosím o radu, neím jak se toho zbavit, nebo jak kombinovat správně potraviny popřípadně i jejich množstí?
děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 2. 6. 2013

Dobrý dne Dominiko,
na základě tohoto krátkého dotazu a bez jakéhokoliv vyšetření Vám nedokážu s jistotou řici, čím jsou Vaše obtíže způsobené. Jinak Vám ale za tento dotaz velmi děkuji, protože zmiňuje problém, se kterým se v ordinaci setkávám téměř denně.
Jedná se o to, že strava, která je tolik doporučována (zejména jako prevence obezity, ischemické choroby atd.) a obsahuje velké množství syrové zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků, luštěnin atp. je ale právě pro tento vysoký obsah vlákniny (tedy nestravitelných nevstřebatelných zbytků) některými pacienty velmi špatně tolerována a může způsobovat zejména nadýmání a bolesti břicha. Zkrátka i ve stravovacíh návycích platí "všeho s mírou" a ne pro každého člověka je půl kila salátu z čerstvé zeleniny pro jeho trávicí trakt to nejlepší. (A to samozřejmě nemyslím pacienty s Crohnovou chorobou a zúžením tenkého střeva, kteří si takovou večeří mohou přivodit střevní neprůchodnost).
S pozdravem.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.