Dotaz 1175

Dotaz, 3. 9. 2012

Dobrý den,
já sám jsem Paleo (verzi low carb) = nízko sacharidovou, zkoušel 3 měsíce v tom období sem se cítil subjektivně dobře, pravda ale je, že jsem v tom období 3 měsíců vysazoval pomalu Medrol. Takže to mohlo být ovlivněno i tím. S Paleo jsem přestal kvůli tomu, že mi vyskočil nebezpečně cholesterol, je to samozřejmé, jelikož se jedí převážně tuky.
Lidé co jedí Paleo Low carb věří (já ne, proto jsem skončil, i když mi bylo fajn), že pokud vysadí sacharidy a nahradí je tuky, tak se cholesterol zvedne, ale neusazuje se, protože některé teorie tvrdí, že k usazování cholesterolu dochází pouze při zánětu cév. Zánět cév je prý ale vyvolán sacharidy, které jsou v tomto případě takřka vynechány.
Navíc strava, kde se vysadí absolutně sacharidy (nebo spíše takřka) a nahradí se tuky se aplikuje také v institutu klinické medicíny v IKEMU při léčbu epilepsie. Říká se té stravě Atkinsonova dieta. Viz článek (poslední odstavec o IKEMU): http://ona.idnes.cz/odbornici-rozcupovali-extremni-diety-jezte-maso-clovek-je-vsezravec-120-/zdravi.aspx?c=A120229_153801_zdravi_lf


Nebo ještě jedna možnost, dieta SCD - Specific Carbohydrate Diet - prý má v zahraničí úspěch u některých lidí s UC, je to podobné jako paleo, ale neomezují se cukry, jen obiloviny a některé potraviny. Autorka diety Elaine Gottschall. Jednou určitě vyzkouším.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 3. 9. 2012

Moc děkuji za sdělení Vašich zkušeností.
Mějte se hezky.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.