#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Syndrom bakteriálního přerůstání

Dotaz, 4. 12. 2022

Dobrý den,

mám problém se střevy. Minulý rok v říjnu jsem přišla s přítelem o naši malinkou holčičku ve 23.tt, kvůli tomu jsem musela být operována, protože mi vyvolávali porod i přes jeden císař před 6 lety a mám taky vrozenou vadou dělohy. Na sále mi praskla děloha, kterou teda zachránili tím, že to zašili, ale problém je v tom, že tento rok v srpnu jsem musela na akutní operaci střev (mechanický ileus). Během operace mi byly zjištěny 2 apendixy a hmota s příměsí krve. Odstranili mi slepé střevo, měla jsem přísnou dietu (celkem asi 6 týdnů bezezbytkova dieta) a teď mi ty problémy začínají zase.. Lázně mi nenapsali, protože si mě začali přehazovat z jednoho oddělení na druhé, trápí mě nafouklost a plynatost... Mohly by se ty potíže udělat znovu? Doteď nemůžu nadýmavé potraviny, nedělá mi to dobře. Nerada bych byla zase rozkuchana jako králík (mám jizvu cca 15 cm), doma mě čeká přítel s 6.tiletym synem a celkem mám za sebou 3 operace s plnou narkózou během 6 let. Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, mohlo by se jednat o takzvaný "syndrom bakteriálního přerůstání". Většinou se toto řeší antibiotiky na 2-3 týdny, úspěšnost léčby je až 70%.
Co pro sebe můžete udělat okamžitě, je zkusit dietu lowFODMAPs (dieta s vynecháním sacharidů, které způsobují nadýmaní), event. vyzkoušejte volně prodejný meteospasmyl (funguje dobře na bolest a nadýmaní).
Vzhledem k opakovaným výkonům, lze také počítat, že v dutině břišní budete mít četné srůsty, je tedy možné, že tyto obtíže se mohou opakovat.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.