#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Střídání průjmů

Dotaz, 17. 9. 2022

Dobrý den. Vážený pane doktore, prosím Vás, o radu. Syn 21let, /autismus, úzkostná porucha, kardiak/ má běžnou prevenci infekční endokarditidy. Dlouhodobě cca 8let užívá omeprazol , potvrzena refluxní choroba , /užívací schéma 2-3měsíce omeprazol pak měsíc pauza/. Trpí neustále na plynatost, křeče, které při vyprázdnění ustanou. Střídá se mu průjem, tužší stolice, častěji chodí na stolici cca 3x denně. Lékař nikdy neřešil, teď pouze doporučil vysadit na půl roku omeprazol. Jako samoplátce jsem mu zaplatila vyšetření kalprotektinu, jestli je to zánět nebo třeba jen dráždivý tračník. Kalprotektin má 140, což je nad normu. Myslíte, že stav způsobilo užívání omeprazolu? Nasadil by jste v jeho případě ATB nebo myslíte, že se kalprotektin upraví? Užívá probiotika a zvažuji nasazení Vitestinu. Myslíte, že může jít i o něco vážnějšího? Nerada bych něco zanedbala vzhledem k infekční endokarditidě. Syn je omezený na svéprávnosti, já pečující. Moc Vám děkuji za radu.

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 9. 2022

Dobrý den,
Hladina kalprotektinu, kterou uvádíte není nikterak dramatická, spíše bych ji popsal jako výsledek v šedé zóně. U pacientů s neléčenou a nově diagnostikovanou Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou vídáme převážně hodnoty, které jsou mnohonásobně vyšší.. Co se týče omeprazolu, tak souhlasím, že částečný vliv na to mít může (při léčbě se mohou objevit průjmy). Zažívací obtíže by mohli být vlivem lékové interakce, které syn (předpokládám to), užívá na srdeční chorobu, úzkostnou poruchu.
Co se týče doplňku stravy, který uvádíte, tak konkrétní zkušenost nemám, nicméně ve většině případů tato kůra obtíže ovlivní pouze z menší části.
Děkuji

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.