#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sex s ulcerozní kolitidou

Dotaz, 11. 10. 2021

Dobrý večer, mám dotaz. Je mi 28 let, jsem gay (pasivní) a v září mi byla diagnostikována ulcerozní kolitida. Trápí mě jedna věc bez které být nemůže skoro nikdo na světě a tou věcí je sex. Když jsem se na to ptal svého doktora, tak mi akorát řekl že se to nedoporučuje. Neřekl mi k tomu nic víc a já nevím na čem jsem. Chtěl bych se tedy zeptat vás, je tu šance že se vrátím k normálnímu sexuálnímu životu? Můj sexuální život zahrnuje i hluboký fisting, omlouvám se že to tak píšu, ale už nevím koho se zeptat a patří to k mému uspokojení, jestli mi rozumíte. Jsem na tom silně psychicky závislý a nedokážu si bez toho život představit. Je to tedy můj konec nebo je tu nějaká naděje? Četl jsem i když by došlo na vyjmutí tlustého střeva, tak se pak vezme tenké střevo, udělá se na konci jakoby kapsa a když se vše dobře zahojí, tak by to mělo být v pořádku. Dá se i s tímhle vést normální sexuální život nebo s tím už nelze? Omlouvám se předem za takový dotaz, ale už jsem zoufalý a nevím kam pro radu a informace. Předem moc děkuji za informace.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 10. 2021

Dobrý den, děkuji za dotaz. V případě dosažení hluboké remise ulcerozní kolitidy je možný i sexuální styk. V případě aktivity onemocnění (hodnotí se hladina fekálního kalprotektinu, endoskopický nález, lab. nález) bych doporučil sexuální zdrženlivost. Opravdu záleží jak na tom v "jaké kondici máte aktuálně tlusté střevo".
Co se týče zmiňované operace kdy se vytvoří "kapsa" tzv. pouch tak v tomto případě budou Vámi popisované sexuální praktiky nebudou možné. Ale určitě to není tak, že každý pacient s ulcerozní kolitidou do toho stádia dospěje.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.