#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sekret ve stolici

Dotaz, 6. 10. 2020

Dobrý den paní doktorko,

chtěla bych se prosím zeptat. V průběhu cca dvou let mám tento problém tak pošesté. Vždy trvá tak tři týdny a pak se to uklidní. Nejdříve jsem to přisuzovala hemoroidům,ale ty to pravděpodobně nebudou. Je mi 33 let, maso ani uzeniny nejím vůbec, nekouřím, snažím se zdravě stravovat, mám sedavé zaměstnání. A teď k problému. Objevuje se mi ve stolici velké množství mléčného sekretu s krvavými nitkami. Většinou vyjde pouze zmíněný sekret s krví bez stolice (cca 3x denne). Jinak stolice je normálně tuhá, průjem občas. Zvýšené teploty nemám, křeče v břiše také ne. Cítím trochu tlak v konečníku. Myslíte, že by se mohlo jednat o nádor ve střevě? Samozřejmě vím, že návštěva lékaře mě nemine.

Předem děkuji za radu.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 10. 2020

Domnívám se, že by mohlo jít o střevní zánět, nejspíše ulcerosní kolitidu - možná omezenou na kratší úsek střeva. Ale tady takzvaně "střílím od boku". Je potřeba jít na kolonoskopii. Vůbec si nemyslím, že je to nádor. Nádory jsou zrádné tím, že se naopak velmi dlouho nehlásí naprosto ničím. Proto také máme u nás pro ně již 20 let dobře fungující screeningový program s cílem je najít včas u lidí, kteří nemají žádné potíže. Pokud u Vás v rodině nikdo neměl kolorektální karcinom, pak jste na tuhle diagnosu i mladá (i když výjimky samozřejmě existují).
Na kolonoskopii můžete jít beze strachu, že najdou něco hrozného. Spíše se můžete těšit, že po kolonoskopii Vaše obtíže vyřeší.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.