#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Regulace životního stylu

Dotaz, 2. 10. 2022

Dobrý den, Já, muž 33 let, nadváha 30kg Socialní fobie, časté záchvatové přejídání. Rád bych se vás zeptal na můj problém ohledně střev a vyprazdňování.
Už tak rok trpím na občasné průjmy, odstartovalo to sedavým způsobem života a sedavou prací, minimum pohybu. Problém je zejména špatná konzistenci stolice, často jsou to jen hromada hrudek, kuličky až koule, nepravidelné tvary, je to opravdu různé a i zbarvení bývá od velmi světlé hnědé až po úplně tmavě hnědou. Frekvence chození na velkou je 2-4x za den v těch horších dnech, jinak běžně 2x za den ráno po probuzení a pak třeba večer 1-2 hodiny před spaním .
Často po velkém jídle hned musím, káva a sladké nápoje to zhoršují též. Zkoušel jsem sklenici džusu ráno na lačno a dostavil se průjem do 25 min, vyzkoušeno několikrát s časovým odstupem..
Za ten rok jsem viděl i krev ve stolici tak 4x, vždy jasně červená na papíře a byla až na konci potřeby, jednalo se o malé množství, stolice jako taková nebyla od krve.
Stravování mám velice špatné od školky samé nezdravé věci, problém s přejídáním který se mi nikdy nepovedl zvládnout, jídelníček je smažené, sladkosti, limonády, minimum zeleniny a ovoce, tučné a mastné. Bohužel se to semnou táhne opravdu od úzkého věku a cítím to spíše jako závislost než jako volbu.

Abych mohl k lékaři a na nějaká vyšetření, musím spolupracovat prvně se svým terapeutem, protože trpím zároveň sociální fobií.

Můžete mi prosím napsat váš názor na můj problém, moc by mi to pomohlo v prvotní regulaci životního stylu a rád bych se pořádně informoval o mém problémů než navštívím lékařskou pomoc.
Děkuji předem a přeji hezký den.

MUDr. Štěpán Peterka, 4. 10. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. V ohledem na Váš věk a přidružené choroby si myslím, že se bude jednat o dráždivý tračník s průjmem. Diagnóza by měla být ale stanovena po vyloučení organické příčiny. Na toto bude nutné provést vyšetření gastroenterologem.
Na druhou stranu si myslím, že pomoc si můžete i sám - uprava stravy na racionální dietu, zařadit pohybovou aktivitu s navozením negativního kalorického deficitu s cílem redukce hmotnosti. Má zkušenost je takové, že už "pouze" tato úprava diety přinese velkou úlevu.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.