#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina kůže z důsledku léčby

Dotaz, 22. 5. 2022

Dobrý den, začal jsem užívat lék Imusap na ulcerozní kolitidu a mám z tohoto léku velké obavy. Tak bych se chtěl zeptat po jak dlouhé době užívání vzniká riziko vzniku rakoviny kůže a jestli musím v létě nosit dlouhé rukávy, kalhoty a mazat se ochraným krémem abych se chránil před sluncem. Druhá věc se týká covidu, je velké riziko že budu náchylný k těžkému průběhu? Je vhodné uzivat alespoň k této
léčbě vitaminy C a D? Má biologická léčba stejne rizika nebo je k telu šetrnější nez Imusap?

Děkuji mockrat za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 24. 5. 2022

Dobrý den,
Ano, data ukazují, že léčba imuranem může zvyšovat riziko vzniku nádorových onemocněních, nicméně narůst tohoto rizika je ve vyšším věku - cca od 50-60 let. Předpokládám, že jste mladší pacient tak bych takové obavy neměl.
Co se týče náchylnosti k infekci (nejen COVIDu) tak je tomu opravdu tak. Při léčbě imuranem můžete mít častěji infekce a je to v podstatě jeden z důvodů proč pacienty převádíme na biologickou léčbu. Stran COVIDu bych Vám doporučoval plnou vakcinaci. Co se týče vitaminoterapie tak Vám doporučit substituci vitaminu D hlavně v zimních měsících, pravidelný příjem vitaminu C je vhodný.
Co se týče biologické léčby, tak tam je odpověď složitější, jsou preparáty, které jsou "šetrnější" a naopak preparáty, které díky svému imunodulačnímu efektu jsou spojeny s vážnějšími infekčními komplikacemi.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.