#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problémy se střevy

Dotaz, 24. 2. 2022

Dobrý den,muž - 38,mám problém se střevy.Před třemi týdny jsem dostal průjem,který nebyl normální,chvilkama jsem jen úzce "pořurával" řitním otvorem a cítil se plný.Tohle jsem již jednou měl byli to mikroby ve střevě,nějaká slabší infekce asi.Gastroenterolog mi tehdy nasadil Eucefuryl a byl přesvědčen že do dvou dnů zabere,tak se i stalo.Protože mi zbylo plato tak jsem jej 3 dny bral a zdálo se že vše bude v pořádku,průjem a křeče zmizeli hned na druhý den,bohužel nadýmání a pocit plnosti ne.Po vysazení Eucefurylu se to zase začínalo zhoršovat,šel jsem tedy na gastro kde mi doktor napsal další Eucefuryl 3x2 tablety a po třech dnech 3x1,dohromady jsem to měl na 10 dnů.V tom mi stihl udelat kolonoskopii,kde se dostal skrz velkou bolest po prvni zatačku a dal ne,dela me biopsii a 2x histologie,to tam je napsane,trvat to bude 14 dni...za 5 dnů uz budou vysledky jinak nic nenasel krom nejakych mensich hemoroidu,rikal ze to nic neni (zaludek zda se v poradku,říhám hrozne po jidle ale nebolí,poznám to,mam vředy) Muj doktor praktik mi predevcera vzal stolici,ta bude zitra a krev ta byla dnes a je vse v poradku takze slinivku bych vyloucil snad ?

Teplota nebyla a jsem stale hladny,bohuzel nemuzu jist,neb citim jak mi strevem prochazi velmi spatne jidlo a boli to tak ze mi to strili do beder,panve,zad trochu.

Po dobrání Ercefurylu dnes se vse vratilo na zacatek,pripada mi ze prozatim nespecifikovanou nemoc,jen zklidnoval ale nijak tento prasek nelečil.

Ninejsi pocity:
Sam o sobe ten proces ve strevech je bolestivy a nejde jen o nadymani ale jak se to travi,jak postupuje stolice,posunuje se strevem tak to na ruznych mistech boli po te ceste.Tlaci me to vsude mozne,pocit plnosti a nadymani,kruceni bublání strevni bouřka atd a to rihani po jidle je taky divné,za asi pul hodiny po jidle 5x velmi dlouze říhnu,pak dokud se nenajim dobry.
Stolice bez pachu vlastne celou dobu kdyz nad tim ted premyslim,netravi to jak by melo.

Bolest bricha stipani,pichani,bublani,praskani,kručeni,bolest pri pruchodu stolice strevem a tlak na ruznych mistech,na poklepani duté. Vystreluje to pak do beder,panve a nejhorsi je u tohoto nespecifikovaneho onemocneni co mam nadymani,
pravdepodobne trochu pomohlo psylium,jogurt,kefir,2tbl espumisanu.Po jidle se vse zhorsi a vrati vzdy tam kde jsem byl,nehlede na to jestli jim rohliky,nebo brambory a maso.Takze se snazim moc nejist,jsem uz ale i psychicky na dne.
Beru espumisan,psylium,probiotika,helicid a dnes jsem si dal hylak ale pali me zaha po nem tak uz si jej nevemu.Zadal jsem o sirokospektralni ATB,nikdo mi je nechce dat.

Po vyprazdeni se mi ulevi celkove je vse v naprostem poradku dokud se zase nenajim,stolice meni barvy,jednou zelena,po druhe zluta hrbolata,vcera hneda konecne,nekdy tuha jindy kašovita.Mam po pravu podezreni na nador,praktik si mysli ze mam zanet strev nebo infekci,gastroenterolog si mysli bud syndrom drazdiveho tracniku,chrona nebo nador.Já mám podezreni i na slepak,kde mi bolest cestuje ale ten to asi nebude neboli me stale napravo,po najezeni boli a spatne pocity jsou v miste dvanactniku a pak bolest cestuje,vcera me v noci poprveza tuto dobu vzbudila silna,ostra,chvilkova bolest pod pupkem.

Nikdo me zatim neposlal do nemocnice,obavam se o svuj zivot pani doktori si asi neuvedomuji jak bezvýznamně a sisyfovsky s tímto nevim čím bojuji,jsem na pokraji sil,do toho piju čaje,hermanek hlavne.
Prominte ze prehazuji slova.

Chtel bych ze srdce poprosit o pomoc,pomožte mi prosím,myslim ze i zitrejsi stolice nic neukaze,velmi se bojim,i kdybych mel mit to nejhorsi tak at ale chci vedet co mi je :-(

Předem děkuji,i kdyby jenom prozatím za přečtení.

MUDr. Štěpán Peterka, 28. 2. 2022

Dobrý den děkuji za dotaz. Myslím si, že si dovedu představit jak težké jsou Vaše obtíže a že jste již zoufalí. Vzhledem k informoacím, které jste poskytl soudím, že trpíte onemocněním dráždivý tračník. Je to funkční onemocnění střev, které není způsobené nádorem ani nespecifickým střevním zánětu. Léčba tohoto onemocnění je svízelná a jeho tíže dost často koreluje s celkovým psychickým stavem. Není ve Vašem životě aktuálně nějaká významná stresová zátěž?
Zatím než budeme mít kontrolu u Vašeho gastroenterologa bych doporučil zakoupit v lékarně volně prodejný Meteospasmyl - ten by mohl pomoc. Ostatní léky na dráždivý tračník již Vám musí na recept napsat Váš ošetřující lékař.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.