#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problémy se stolicí

Dotaz, 21. 4. 2023

Dobrý den, me obtíže už trvají od konce listopadu minulého roku 2022, beru léky na stitnou žlázu euthyrox 75mg, a na reflux omeprazol 20 mg, me obtíže začaly tím, ze mne bolela křížová oblast, takže tak od konce září do začátku listopadu jsem brala ibalgin, následně aulin od praktické 2 týdny a pak od neurolozky, ze jej mám vysadit, ze to není dobre brát delší dobu mi dala novalgin s léky na uvolnění páteře název mi vypadl, ale ten se mohl brát jen týden a bylo u nej x nežádoucích účinku i rakovina,dostala jsem postupně 6 obstriku páteře, zabralo to, brala jsem jej pouze 3 dny, jelikož 3. Den jsem chytla do žaludku horní část silnou křeč, a vysadila všechny léky na bolest, pater, začala jsem mít žlutou stolici kasovitou 3krat za den, trvalo to asi 3 dny, pak byla zase normální, jeden dva dny, to se opakovalo, před Vánoci mne dost dlouho od te křeče žaludku a jícnu, tlačil žaludek tak jsem brala omeprazol, po Vánocích mne přestal bolet, stolice byla jednou tak, podruhé zase normální jen potazena žlutou barvou, střídalo se to, přestala jsem brát omeprazol, jelikož mi nic nebylo, následně vše začalo znovu co se tyče žaludku, stolice na konci ledna, začala brát omeprazol, stolice buď kasovita žlutá, když byla kasovita tak občas nestravene zbytky potravy, ne vždy, občas mi praskne konečník a teče krev, to se ale vždy zhoji, pak když následuje normální hnědá, konečník v pohodě, akorát mezi stolici žlutý natahujici hlen, v menším množství a je mastná, to se opakuje, občas bodnutí ve střevech, plyny odcházejí, občas mi bývalo i špatně ze nevěděla jestli budu zvracet, nebo jít na velkou, polivani horka, po stolici to přešlo, občas mne oklepe zima, teploty nemám, podstoupila jsem krevní testy, krom zvýšené sedimentace, vše v pořádku, i slinivka a zlucnik v pořádku, sono břicha v pořádku, gastroskopie v pořádku,bez helicobactera, stolici na vyšetření mi praktik poslat nechce, ze se z toho nic nezjistí a posila mne na gastroenterologii, ze tam udělají další postup, zkoušela jsem i probiotika, a to mi prave dělalo to, ze jsem šla málo na velkou a třetí den mi bylo tak blbě, jak jsem popsala výše, takže beru sem tam, nevíte čím by to mohlo být? Říkala mi praktická ze se kolonoskopii asi nevyhnu… dá se třeba zjistit ze mi chybí enzymy? Nebo ze střevo má tlustší stěnu vlivem zánětu a neprobíhají procesy tak jak mají? Nebo je to vlivem stresu? Já už fakt nevím, čím by to mohlo být, předem děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 25. 4. 2023

Dobrý den, mohlo by se jednat o nežádoucí učinek léků na bolest na travicí trubici, tyto léky mohou způsobit vředy nejenom na žaludku ale i na tenkém střevu. Souhlasím, že koloskopie je vhodným vyšetřením a také bych se za něj přimlouvat.
Doplnit bych ještě odběr stolice ke stanovení pankreatické amylázy.
Vyzkoušel bych si koupit volně prodejný meteospasmyl cps 1-1-1 (užívejte při bolestech břicha). Event. i vyzkoušejte pangrol, což je podpůrná léčba "enzymy slinivky". Mohlo by to pomoci.
Pokud by vyšetření byla negativní bude nutné vážně počítat s diagnózu dřáždivého tračníku a adekvátně to léčit ("obtíže nervového původu").

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.