#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Polypy ve střevech

Dotaz, 1. 7. 2021

Dobrý den prosím o Váš názor. Druh 66let měl z ničeho nic velkou ztrátu červených krvinek a železa a musel být hospitalizován. V nemocnici mu udělali gastroskopii a kolonoskopii. Gastroskopie byla v pořádku ale na kolonoskopii mu našli vícero polypů některé s hlenem a nějaké léze. Pár polypů mu bylo odstraněno další pro špatný přístup ne. Dále tam měl nějaké polypy které byly nalezeny na dvou místech léze nepravidelných tvarů které byli poslané na histologii a byli umístěny 3 klipy. Bylo mi řečeno že to byl důvod té ztráty červených krvinek. A za 3 týdny máme jít opět na gastroenterologii. Máme důvod se obávat, že by se jeho stav mohl nějak zhoršit nebo že by mohlo jít o nádorové onemocnění? Druh je po více mozkových příhodách a má kardiostimulátor, dále má cukrovku II typu inzulinoterapie. Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 7. 2021

Dobrý den,
děkuji za dotaz. Je dobře, že bylo provedeno vyšetření tlustého střeva. Také pravdou, že polypy střeva, které krvácejí (v kombinaci s antikoagulační a antiagregační léčbou - "léky na ředění krve", které předpokládám, že druh užívá vzhledem k Vámi uvedené anamnéze), budou opravdu zdrojem anémie. Bohužel také je pravdou, že některé polypy mohou být již s pokročilými změnami a zhoubný nádor potvrdí až event. histologie. Ale zároveň myslím, že v tuto chvíli se nemá cenu stresovat vypočítáváním míry rizika pro vznik nádoru.
Dobrá zpráva je taková, že problém jako takový byl identifikován a to podstatné je, že i když nález bude maligní - zhoubný tak i tak bude mít pro pacienta řešení - buď endoskopické nebo chirurgické. Doporučuji v tuto chvíli optimismus a trpělivost - vyčkat na histologii a vyslechnout si doporučení oš. gastroenterologa.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.