#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Píchnutí pod prsem

Dotaz, 13. 12. 2022

Dobrý den,
Již delší dobu mám obtíže, že mě občasně pichne, třeba na 2-3 sekundy pod levým prsem. Neděje se to furt, občas třeba 2x za den, občas 3x, apod. Občasně(poslední dobou poměrně často) se mi objevuje i žlutá stolice. Beru občas GS Extra strong multivitamin, který automaticky zbarvi stolici do tmavší barvy, ale po přestani. Se mi zase po nějakém čase vyskytne žlutá stolice. Určitě musím zmínit, že se léčím s refluxy. Mám EER i GERD a lehce i nad tenkým střevem. Takže beru 2x zulbex, který je žlutý prášek, takže jestli to třeba nemůže souviset s tím, pak beru kinito 3x a Ursosan
Byl jsem během tohoto roku několikrát na odběrech včetně amylaz v krvi a moci a vše pokaždé v pořádku, jen dost často zvýšený bilirubin, vždy pod 30. Takže třeba 27 apod.. V únoru 2022 jsem byl na kolonoskopii a v pořádku. Pak jsem byl na gastroskopii naposledy září 2022 a zánět a lehce žluč v žaludku. Proto beru ty všechny léky. Také jsem byl asi 3x na vyšetření nadbrisku UZ naposledy asi začátek října 2022. Obtíže se stále objevuji a já mám strach, zda to nemůže být třeba nějaký problém se slinivkou. Na UZ a v krvi byla vždy v pořádku, ale četl jsem že UZ není dost často dostačující. V rodině jsme měli rakovinu slinivky. Dědeček na ni zemřel v 50. Taky mu na nic dlouho nemohlo přijít. Proto ty obavy. Musím přiznat, že je to pro mě docela i poslední dobou psychická zátěž, proto navštěvuji i psychologa, ale snažím se to regulovat a i tak se mi stále děje to píchani a žlutá stolice. Četl jsem, že je dobré CT, ale tam mě nikdo vůbec neposlal za celou tu dobu jen vždy UZ. Chci se tedy zeptat, zda se mám obávat kvůli té slinivce, nebo to může být těmi léky apod.. případně jestli nemáte svoji ordinaci, kde bych se třeba mohl přes vás radši dostat na to CT, pokud si myslíte, že je vhodné ho udělat. Mám 24 let.

Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 20. 12. 2022

Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku a incidenci rakoviny slinivky v populaci a s přihlédnutím k dosavadním vyšetřením si myslím, že rakovina slinivky je málo pravděpodobná.
Spíše se přikláním k funkční příčině obtíží. Co se týče žluté stolice tak si myslím, že to opravdu souvisí s přijmem vitamínu (střevní transit trvá až 72 hodin). Co se týče izolovaného zvýšení bilirubinu tak se bude jednat pravděpodobně o Gilbertův syndrom (často se vyskytující jev ve zdravé populace, které nezpůsobuje žádnou patologie ani nenese riziko vzniku patologie do budoucna).

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.