#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Perinatální absces

Dotaz, 25. 8. 2021

Vážený pane doktore,
dne 14. 6. 2021 mi byl operován akutní perianální absces s týdenní hospitalizací (3 dreny). Není jasné, co absces způsobilo, pouze jsem obdržela informaci, že vzhledem k rozsahu "tam musel být problém velmi dlouho". Je pravda, že již cca 3 roky jsem asi 2x za rok pociťovala velmi silnou bolest v kostrči (opravdu tak silnou, že mi bylo na omdlení), ale přikládala jsem to problémům s výhřezem plotének v bederní páteři, takže jsem netušila, že může jít o takový problém. Jako následek operace abscesu byla diagnostikována periproktální píštěl, z níž denně vychází sekret. Chirurgická péče je v pořádku, chodím 2x týdně na kontroly, operace píštěle je naplánována na 22. 9., nicméně dostala se ke mě informace (ze 2 zdrojů), že by se mohlo jednat o netypickou formu Crohnovy choroby (nemám průjmy, celý život trpím spíše na zácpu a nadýmání), a to mj. v souvislosti s tím, že mám autoimunitní zánět štítné žlázy (hypofunkce), v dětství jsem trpěla exémy a mám intoleranci lepku a laktózy (dcera, 21 let, trpí tímtéž). Chtěla bych se proto zeptat, zda a kde bych se měla nechat s tímto podezřením vyšetřit - už kvůli dceři. Děkuji za jakoukoli radu a přeji pěkný den. S pozdravem

MUDr. Štěpán Peterka, 31. 8. 2021

Dobrý den,
děkuji za dotaz a anamnestické údaje, které jste poskytla. Opravdu je tomu tak, že perianalní onemocnění mohou být asociované s Crohnovou nemocí. Ale abych Vám uklidil, není to tak, že každý pacient s perianalním abscesem musí mít Crohnovu nemoc. Crohnova nemoc je celkem zrádné onemocnění, které se může řadu let projevovat asymtomaticky nebo vůbec, dále uvádíte, že trpíte intolerancí lepku (či málo diagnostikovou céliakii?, což je také onemocnění, které postihuje často pacienty s Crohnovou nemocí.
Ve vašem případě bych provedl koloskopii - v nějakém elektivní termínu po operaci píštěle, tohle vyšetření by mělo být dostatečné aby se ukázalo, jestli opravdu ve Vašem případě se jedná o projevy Crohnovy nemoci. Hodně sil do operace a držte se, nebojte bude to dobré.
Hezký den.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.