#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Operace

Dotaz, 25. 9. 2023

Dobry den,v 17 letech mi byl zjištěn prvozachyt M.Chron. Beru leky Imuran. Nyni po 3 letech zhoršení nemoci, časté křeče břicha hned po jídle nebo během jidla. Gastroenterologie v pořádku, kolonoskopie ne - v jednom miste zúžení neprostupné pro přístroj (pred 3 léty taktéž, ale videli obsah aspoň). Doporučeni gastroenterologa - chirurgicke odstraneni postiženého mista. Pry jiná možnost (ani rozšíření zúžené části v mem případě balonkem) není možná pry. Proto se ptam na Vás názor,zda opravdu neni jina možnost než operace,te se moc bojim. Kdybych měl zaruku,ze to bude jednorázová záležitost a pouze jedna operace,ale bojim se ze operace bude jen začátek. Mam v paměti totiz slova lékaře, které říkal tehdy před 3 lety. Buďte rad,ze to neni rovnou na sal,jak se to začne jednou operovat,tak se uz bude jen střevo zkracovat a operovat znovu a znovu. Děkuji za Váš názor a odpověď. Hezky den. Lukáš

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 10. 10. 2023

Dobrý den, přečetl jsem si několikrát Váš dotaz a myslím, že operace je nutná (i bez znalosti podrobností). Bohužel až 70% pacientů s CN někdy během života k operaci dospěje, ale neznamená to, že pokud se "břicho jednou otevře" tak, že další operace vždy následují. Jsou pacienti, kteří jsou pouze po jedné operaci a další nenastane.
Jsem ve shodě s Vaším ošetřujícím lékařem - provedl bych operaci a za 6 měsíců bych provedl endoskopii, pokud bude aktivita choroby, nasadil bych biologickou léčbu.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.