#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odstranění srůstů střev

Dotaz, 12. 4. 2023

Dobrý den chtěla bych se zeptat,zda by mi někdo dokázal poradit,protože už jsem bezradná.Asi před 6 lety jsem podstoupila operaci na odstranění srůstů střev a od té doby mám neustále potíže s trávením (možná to s tím vůbec nesouvisí).Neustálé průjmy nebo hodně řídká stolice viditelnými nestrávenými zbytky potravy.Stolice je barvy žluté (jako mají malá mimina) nebo žlutošedá či žlutošedá,občas s příměsí hlenů-není mastná a ani krev není.
Před 5 lety jsem podstoupila kolonoskopii i endoskopii.Při endoskopii zjištěn jen mírný zvýšený počet Helicobacter pylori a také,že se mi žluč vrací do žaludku.Dostala jsem léky (dvojkombinaci antibiotik a pak nějaké léky po nich) a po léčbě byl chviličku klid.Zkoušeli jsme i intoleranci laktozy a lepku-bez efektu.Začalo mne v roce 2019 více pobolívat pod levým podžebřím,kdy se bolesti drží s větší či menší silou ozývají stále a následně se přidala bolest do středu břicha (pod hrudní kostí) a v pravém podžebří.Minulý týden jsem podstoupila opět kolonoskopii (matka zemřela na rakovinu tlustého střeva)-výsledek bez nálezu,jen odebrán malý polyp (výsledky ještě neznám).Vyšetřující lékař mi sdělil,že mám být ráda,že mám průjmy a ne zácpy.Užívám různá probiotika i prebiotika,koupila jsem si i Medicamenta Calcii Carbonici (beru i na křeče ve svalech) .Léčím se od r.2018 s revmatoidní artritidou-léky Plaquenil-pro neúčinnost vyměněn za Trexan Neo (pro přílišné padání vlasů a rostoucí bolesti v levém podžebří) vyměněn za Ararvu,k tomu Medrol 4-8mg dle bolestí,+ Vit.K2 s D3 forte,Doretu 75/650 mg 3-4x denně na bolesti,Indapamid 2,5 mg na vysoký krevní tlak,Draslík-zjištěna hypokalemie (díky průjmům),Fullhale a Berodual-astma,Ortanol 20 mg na ochranu žaludku,Vigantol kapky (15 kapek 1x týdně).Moje Dg.-seropozitivní artritida I.st,coxartroza-tep 2019,VAS páteře,kompresivní zlomenina L1 10/22,hypertenze,astma,vyšší lačná glykemie,STP HYE,cystokela,težká rizatroza obou palců-tep P 4/18,L 11/18-reoperace 9/22 konverze na etrodezu,alergie PNC-macmiror,entizol,včela,vosa a pyl.
Snad jsem se do toho nezamotala a vypsala vše důležité.Velice děkuji za jakoukoliv odpěď.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 4. 2023

Průjmy mohou být způsobené i např. nejakou chorobou slinivky břišní, doplnit bych spíše zobrazovací vyšetření - UZ břicha/CT břicha/MR břicha) k posouzení slinivky břišní. Zkuste zatím zakoupit např. Pangrol a užívat s jídlem 1-2 cps. Vaše anamnéza je poměrně bohatá, mohlo by se jednat i o nějaký NÚ léků (např. ortanol).

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.