#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nevolnost a akutní průjem

Dotaz, 27. 8. 2020

Hezký den.
Již dlouho trpím nevolností a akutním průjmem, který přijde vždy úplně náhle.
Většinou po jídle se mi hned nafoukne břicho, začne mi v něm zblunkat , začnu řihat a je mi na zvracení .
Ihned musím akutně vyhledat toaletu.
Beru probiotika, nejím smažená jídla a jídla co nadymaji.
Pokaždé je to po něčem jiném .
Večer mívám bolesti v právo v podbřišku .
Byla jsem na vyšetření a našli mi zánět žaludku na který beru 3x denně omeprazol .Dále mám psanou chorobu reflexního jícnu.
Na tu nic nemám.
Prosím o radu už nevím co dělat .
Bojím se cestovat , jsem stále unavená ?
Je mi 40 let .
Děkuji moc
Miroslava

MUDr. Jaroslava Kovářová, 9. 9. 2020

Milá Miroslavo. Imperativní průjem, tak jak ho popisujete, bude pravděpodobně dráždivý tračník - problém psychosomatický. Je ale nezbytné nechat se vyšetřit gastroenterologicky komplexně - gastroskopie nestačí. Je třeba vyšetřit tlusté i tenké střevo, Váš gastroenterolog Vám vymyslí vyšetřovací program. Jsou různé - více či méně invazivní možnosti. (laboratoř - včetně amyláz na slinivku, panelu protilátek na céliakii, kolonoskopie - klasická nebo virtuální, enteroklýza CT nebo MR - někdy tato vyšetření může přechodně nahradit i pouhé vyšetření stolice na fekální kalprotektin.....).
Je-li Váš problém psychosomatický, pak tohle vše bude v pořádku. Tahle informace, že je vše v pořádku je ale velmi důležitá a z velké části i léčivá.
Pro začátek bych vyloučila nebo změnila probiotika, která také někdy dokážou pěkně prohnat a objednala se na gastroenterologické vyšetření. Gastroenterolog Vám nabídne i řadu léků zmírňujících symptomy.
Pak se zkuste upřímně zamyslet, jestli nejste pod velkým stresem, ať už přechodně, nebo dlouhodobě. Pokud ano, pak začněte věc řešit. Buď si život trochu přeorganizovat a pokud to není možné, pak s pomocí psychoterapie a někdy i psychofarmak změnit působení stresu na Váš organismus. Na prvním místě je však důkladné gastroenterologické vyšetření, které vyloučí organický původ potíží.
Přeji Vám hodně zdraví.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.