#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Následky ulcerozní kolitidy

Dotaz, 10. 12. 2022

Dobrý den,
cca 3 roky se léčím s UC. Moemntálně jsem v relativně v klidovém stavu. Beru asacol 3200 ráno. Již delší dobu mě ale trápí různé bolesti. Někdy více, někdy méně. Nepodařilo se mi vysledovat co na to má vliv. Jedná se o píchání ve stehnách, lítkách, chodidlech, předlokří, konečky prstů, dlaň, ...obvykle ne současně. Poslední dobou mě ale bolí i břicho, jakoby příčné bočni svaly a záda. Se zády mám dlouhodobé trable. Pracuji celý den u PC.

Stravuji se poměrně zdravě. Základ stravy tvoří vločky, banán, borůvky, kefír, rýže, kuřecí maso, zelenina, ořechy, ryby. Naopak sladkosti, brambůrky, atd ...vůbec. Jako dopňky zařazuji multivitámíny, omega3, magnesium, zinek a čaga. Pravidelně cvičím (s vlastní vahou), každé ráno jóga, občas večerní meditace.

Nedaří se mi zjistit příčinu těchto bolestí. Zkoušel jsem i vynechat cvičení, ale to nepomohlo. Napadá mě psychosomatika, ale celkem úspěšně se mi daří vyhýbat stresu a jsem poměrně vyrovnaný. Mám podezřejí na Asacol.

Nedávno mi dělali krevní obraz - všechno OK.

Jaký je prosím Váš názor? Případně na koho se zkusit obrátit?

Děkuji.

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 12. 2022

Dobrý den, spíše než nežádoucí učinky asacolu by se mohlo jednat o mimostřevní projevy ulcerozní kolitidy. Rozhodně bych toto sdělil svému gastroenterologovi. Ve většině případů poté doplňujeme revmatologické vyšetření (k vyloučení artitidy, myozidity)

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.