#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba střevního zánětu

Dotaz, 6. 6. 2022

Dobrý den,

děkuji za tento web a že se na Vás můžu obrátit. Před pár dny mi byl diagnostikovan střevní zánět. Ukázaly to testy ze stolice. Vyšetření žaludku bylo v pořádku. Břicho se mi začalo divně nafukovat na podzim minulého roku, tak jsem to pozorovala a vyloučila některé potraviny. Pak mi došlo, že to nejvíc zhoršuje psychické vypětí a stres... Poslední dobou jsem cítila nepříjemné píchání v levém podbřišku. Ultrazvuk negativní. Paní doktorka mi předepsala Prosulpin 50mg 2x denně. Že to pomůže vyléčit ten zánět. Ale podle příbalového letáku to na mě působí spíš jako lék na depresi - laicky řečeno. Můžete mi působení toho léku více objasnit prosím? A můžu léčbu podpořit ještě něčím jiným - probiotiky, stravou atd? Také jsem narazila nápoj Vitestin. Moje maminka mi ho pořád doporučuje, ale žádné problémy s trávením nemá. Tak se chci také radši zeptat.

Děkuji mnohokrát za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 14. 6. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz. Z Vámi uváděných obtíží a nastavenou léčbou se domnívám, že trpíme tzv. dráždivým tračníkem, což se dá popsat jako stav, kdy pacientů mají vyšší vnímavost k různým vlivům (dieta, stres) a ta se projevuje nejrůznějšími obtížemi - nadýmaní, průjem, bolesti břicha.
Léčba tohoto onemocnění je složitá, je potřeba přistupovat k pacientovi individuálně a není výjimka, že se i vyzkouší více preparátů, které "sedí nejoptimálněji".
Co se týče prosulpinu tak to je zlatý standart v této problematice. Jeho přímý účinek není na potlačení zánětu (neučinkuje jako antibiotikum nebo kortikoidy) ale spíše tlumí neurovegetativní systém a tím pozitivně ovlivňuje příznaky dráždivého tračníku. Určitě to není lék, který by se primárně užíval na depresi, ale pravdou je, že v psychiatrii se užívá, nutno ovšem druhým dechem dodat, že ve vyšších dávkách než uvádíte Vy. Při plynatosti lze vyzkoušet např. volně prodejný Meteospasmyl 3x denně 1 cps.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.