#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krev ve stolici

Dotaz, 19. 3. 2023

Dobrý den pane doktore.
Není mi ani 25 let a jednou jsem po tuhé stolici měla krev na papíře. Neopakovalo se to a já šla i tak k proktologovi- čekala jsem na termín 3 měsíce.
Doktor mi udělal vyšetření per rectum,zeptal se na pár otázek a řekl mi,že jsem v pořádku a že to nejspíš byla trhlina. Uklidnilo mě to. Nehubnu, nebolí mě břicho, vyprazdňuji se pořád stejně cca, někdy jdu trochu déle,ale myslím si,že na to má vliv mé těhotenství (začátek 5.měsíce).
Stolici mám klasickou,pevnou,hnědá barva. Jednou se mi stalo,že jsem ji měla tuhou a druhý den “kašovotou”,ale šla jsem jen jednou denně. Pak zase další dny pevnou. A tento pátek opět pevná stolice a o víkendu kašovitá. Co si o tom myslíte? Já teď opět znervóznila,že je to střídání průjmu a zácpy- všude píšou,že je to příznak rakoviny. Ale popravdě nevím,zda se kašovitá stolice 1 denně dá brát jako průjem. Také jsem četla na internetu od jedné doktorky,že je to myšleno tak,že člověk,co měl problémy se vyprázdnit např. 1 za týden chodí potom několikrát denně/každý den.
Jak to tedy se střídáním průjmu a zácpy je? Mám se znepokojovat? Uklidnil mě proktolog,ale teď se opět bojím.
Děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 3. 2023

Dobrý den
Průjem je defininován jako 3 a více vodnatých stolic denně, zácpa jako obtížně vyprazdňovaní tuhé stolice. Myslím, že o zácpu ani průjem se ve Vašem stavu jak ho popisujete nejedlá. Jedná se spíše o změny konzistence stolice, což souvisí s aktuálními dietními vlivy. Toto je celkem běžný stav v pásmu normy. Určitě změny digesce a defekace je zapříčiněno graviditou.
Vámi uvažovanou možnost maligní etiologie (rakoviny střeva) považuji v kontextu Vašeho věku, gravitidy a Vašim popisem za extrémně málo pravděpodobnou.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.