#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krev ve stolici

Dotaz, 29. 9. 2020

Dobrý den, mám prosím dotaz. Chtěl bych se zeptat, zda bych si měl dělat starosti s tím že když výkonám potřebu, a vytřu se, jestli je normální abych měl toaletní papír od krve, ve stolici jí nevidím, jen když se vytřu. A měl sem i průjem, a pocit že i zácpu. Není to jistý naznak toho že by se mohlo jednat o rakovinu tlustého střeva? Je mi 26 let, je to v mých letech možné? Děkuji. Vojtěch

MUDr. Jaroslava Kovářová, 6. 10. 2020

Milý Vojtěchu, krev na papíře nejčastěji bývá způsobena hemoroidy. Jestliže jste měl průjem nebo zácpu jednorázově a krev pouze na papíře jen krátce v tomto období, pak se nemusíte znepokojovat. Jestli Vás to ale trápí dlouhodoběji, pak by bylo dobré se nechat praktickým lékařem odeslat na kolonoskopii. I u hemoroidů je totiž potřeba provést kolonoskopii a vyloučit jinou příčinu krvácení třeba někde o kousek výše nad konečníkem.
Na Vaši otázku, zda je možné ve 26 letech mít rakovinu tlustého střeva - za svoji letitou gastroenterologickou kariéru jsem viděla velmi mnoho karcinomů tlustého střeva a pouze jeden byl u mladého, jinak zcela zdravého 28letého muže. Potíže měl dlouho a na kolonoskopii přišel pozdě - vzhledem k jeho věku se na to nepomyslelo.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.