#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konzistence stolice

Dotaz, 26. 1. 2023

Dobrý den, pane doktore,
poslední tři týdny mě trápí kašovitá stolice. Mám ji pravidelně jednou denně vždy ráno třeba půl hodiny po probuzení. Nemám žádné bolesti břicha ani bolesti při vyprazdňování. Praktická lékařka řekla, že je to normální. Ale já vždy měla stolici normální, občas zácpu.
Výsledky krve mám v pořádku, jsem prý zdravá ale čekám ještě na rozbor pro celiakii a mám žádanku na sono břicha. Předtím, než mě začaly trápit tyto problémy, tak jsem si ve stolici všímala žlutého hlenu. Na konci prosince jsem měla jeden den akutní vodnatý průjem se zvracením. Zřejmě způsobený příliš tučným jídlem na lačný žaludek. Od té doby se to se mnou táhne. Také jsem poslední dva měsíce měla dost stresové období a dost málo jsem jedla (přerušovaný půst). Vím, že mě ještě čekají výsledky krve a sonografie, přesto jsem se chtěla zeptat, jestli vás nenapadá čím by to mohlo být.
Moc děkuji za odpověď.
Z.

MUDr. Štěpán Peterka, 2. 2. 2023

Diferenciální diagnostika průjmu je poměrně široká - od nespecifické střevní zánětu, intoleranci jídel až po dráždivý tračník. Takto z "voleje" nejsem schopný Vaši diagnózu blíže určit. Co můžete každopádně udělat, vyzkoušet dietu se zaměřením na vyváženou stravu s omezením rafinovaných sacharidů.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.