#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kolitida a psychické problémy

Dotaz, 28. 2. 2023

Dobrý den, před 2,5 roky mi byla diagnostikována ulcerozní kolitida a můj život se otočil. Z veselé a akční ženy se najednou stala žena, která jen přežívá. V současné době jsem v remisi, ale nemůžu se dostat do fáze před onemocněním. Všude se píše, že UK jde ruku v ruce s psychologem. Žádala jsem o něj, ale pan doktor mi řekl, že ho nepotřebuji, prosila jsem svojí obvoďačku, aby mi pomohla sehnat psychologa, který by mi pomohl. Vysmála se mi s tím, že nevidí důvod, abych si šla povídat s psychologem, když mám rodinu. Dokonce mě poslala na psychiatrii, kde si napsali rodinnou anamnézu, předepsali léky a vlastně ani nevím, jestli vědí, proč jsem tam byla. Nemyslím si, že potřebuji léky, já si jen chci o tom popovídat s odborníkem. Kde mám hledat pomoc ? Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 3. 2023

Dobrý den,
Osobně souhlasím, že psychika má opravdu vliv na průběh onemocnění, na druhou stranu není standardem, že všichni pacienti s ulcerozní kolitidou jsou péči psychiatra/psychologa. Pouze pokud je k tomu nějaký důvod - podezření na depresivní syndrom např. event. pokud je samotné přijeti diagnózy pro nemocného problematické.
K vyšetření k psychologovi nejsou potřeba žádná lékařská doporučení ani žádanky. Stačí otevřít internet a nějakého například najít podle Vašich preferencí a doporučení.
Držím palce.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.