#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kašovitá stolice

Dotaz, 9. 9. 2023

Dobrý den, po proběhlé infekci začátkem prázdnin, nyní cca 3-4 týdny mám změněné vylučování stolice. Cca 3krát do týdne mám kašovitou stolici, až prujmovitou. Ráno chodím každý den a stolice je normální, ukázková a po par hodinách mám pocit, že jsou střeva najednou zrychlená a musím jít na velkou a stolice je bud řídká nebo kašovitá. Není to ale tak, že bych sla vicekrat, ta řídká stolice je jen jednou. Bolesti nemám, jím normálně, nehubnu, krev ve stolici nemám, jaterní testy jsou v pořádku. Trpím úzkostmi a panickými atakami, léčba pouze psychoterapie. Ke specialistce jdu 27.10., sice původně ke sledování celiakie z důvodu nespokojenosti s minulou lékařkou, ale ted upozorním spis na toto. Jen mě to vyděsilo, jako malá jsem spis mívala opačný problém, na velkou jsem spíše nemohla. Celiakii mám roky, dietu dodržuji, hodně jsem omezila mléčné výrobky, pokud, tak bez laktózy. Beru asi 2 týdny probiotika, nejdřív Probio24, nově ProbioFix IMU. Nedávno mě zlobila plynatost, ta po probiotikach přestala. Ta zrychlená střeva mě zatím zlobí jen doma, jinde se mi to nestalo. Jím více ovoce než dříve. Na každý zdravotní problém se vždy upinam, pak se to stupňuje. Proto se ted bojim, zda návštěva gastro za měsíc a půl není za dlouho, zda se nejedná třeba o rakovinu. 13.9. odjizdime na dovolenou na 11 dni, existuje něco pro případ nouze, pokud by mě lehký prujem přepadl tam? Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 12. 9. 2023

Dobrý den,
Předpokládám, jelikož jste na v gastro ambulanci sledována, tak ste i vyšetřena a sledována -> návštěva za měsíc a půl mi přijde ok. Provedl bych vyšetření autoprotilátek jestli se nejedná o "vzplanutí célikie". Pravděpodobně se ale bude jednat o projevy střevní dysmikorbie, probiotika jste si nasadila správně.
Je také možné že se jedná o projevy dráždivového tračníku a dovolená celý stav upraví.
Na dovolenou bych si vzal probitika, hylak, živočišné uhlí. Ideální by byla ještě antibioptika Normix - ty jsou vazaná na předpis.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.