#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kalprotein na úrovni 6000

Dotaz, 16. 11. 2022

Dobrý den,v březnu jsem dostala diagnózu UC, od začátku jsem na Salofalku, Asacolu a Mutafloru. Jde mi o kalprotektin, který jde čím dál výše a posledním číslo bylo 6000. Dr před 14 dny provedl další koloskopii a nyní čekám na výsledky biopsie, ale zmínil možnost léčby Budesonidem (dočetla jsem se v lékařské zprávě). Chtěla jsem být připravena a tak jsem hledala - je Budesonid a Budesonid MMX - je už druhá varianta v ČR běžná? Který z léků tuhle látku obsahuje? Upřímně se bojím vedlejších účinků... A je kalprotektin 6000 běžný? Začínala jsem na 1300... Potíže až takové nemám, navíc koloskop nic tak hrozného nenašel. A ještě dotaz - když neudrzim Asacol klyzma, mám si dál další dávku? Vždy se u DR zapomenu zeptat 🤦. Děkuji moc za odpovědi

MUDr. Štěpán Peterka, 22. 11. 2022

Dobrý den, děkuji za dotaz
Kalprotektin 6000 je poměrně velké číslo, které značí exacerbaci(vysokou aktivitu choroby), nicméně pokud Vám váš lékař udělal koloskopii tak ta má určitě větší výpovědní význam. Léčba budenosidem se využívá u pacientů, kteří nezareagovali adekvátně na mesalazin (tablety, nálevy do konečníku) a dle mého se jedná o rozumnou další eskalaci léčby v obecné rovině (nevím přesný rozsah postižení střeva a aktivitu zánětu). Intolerance nebo schopnost udržet klysma, je věc kterou by jste lékaři říct rozhodně měla, vyzkoušejte aplikaci těsně před spaním tzv. na noc.
Je možné že podobné problémy budete mít u budenosidu (podává ve formě pěny do konečníku) a poté tedy bych se přiklonil k zahájení terapie systémovými kortikoidy ve formě tablet.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.