#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Invalidní důchod při Ulcerózní kolitidě

Dotaz, 18. 8. 2020

Mám ulcerózní kolitidu od 15 roků, teď mi je 30. Problémy se zhoršily, mám bolesti břicha, průjmy i teploty. Jsem pracující a na nemocenské. Mám nárok na invalidní důchod? Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 24. 8. 2020

Ulcerosní kolitida mívá období exacerbací (zhoršení), kterou zřejmě právě procházíte. Jste na nemocenské, takže Vaše obtíže zřejmě řeší Váš gastroenterolog a praktický lékař.

Jestli mále nárok na invalidní důchod, to záleží na dlouhodobém průběhu Vaší nemoci. Jestli období zhoršení jsou častá, jak dlouho trvá, než se je podaří zklidnit, jak moc Vás omezují průjmy, jestli máte i nějaké mimostřevní obtíže (kloubní, oční, kožní, jaterní, ledvinové),jestli máte nějaké nutriční problémy (anemie, osteopatie, malnutrice), jak moc je snížená Vaše výkonnost, svoji roli hraje i to, jakou děláte práci. Podle tíže choroby buď invalidita přiznána není, nebo je přiznána invalidita 1.,2. nebo 3. stupně.

Obecně vzato je z podaných žádostí kladně vyřízeno asi 80-90% a většinou jde o přiznání invalidity I.stupně.

Tento proces na základě Vaší žádosti řeší posudkový lékař ve spojení s Vaším praktickým lékařem, který musí doložit i zprávy od Vašeho gastroenterologa.

Také je dobré vědět, že stanovení stupně invalidity posudkovým lékařem je věc jedna, ale peněžitá dávka vyplácená jako invalidní důchod, nárok a jeho výše jsou rozhodnutím dávkového oddělení ČSSZ (zde závisí např. i na výši příjmů a počtu odpracovaných let).

Chcete-li si žádost podat, poraďte se se svým praktickým lékařem a gastroenterologem.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.