#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

IBD

Dotaz, 9. 5. 2021

Před lety neurčený IBD po řadě měsíců bolestí. Pak léta v remisi. Před 2 lety kontrolnï colono a gastroskopie, zasaženy vzestupný a sestupný tráčník a sigmoideum, ne příčný a konečník. Spíše fokální, než difúzní nález. Průjmy málo, spíš zácpy, obtížné vyprazdňování i když stolice měkká. Trvale Salofalk 2-0-2 800mg enterosolv. tablety.

V minulém týdnu nějaká stravovací chyba, nebo střevní infekce, zvracení jednu noc, průjmy, středně silné poté bolesti levém dolním kvadrantu, daleko horší odchod, ale neustálé nucení, nafouknutí, 10 drobných stolic denně. Jsem na PN. Nasadil jsem SOS Budenofalk pěnu, podle dlouhodobé dohody s mojí GE (ale ta má delší dovolenou a objednací lhůty 3m).Ráno ta pěna pomůže do prvního jídla, večer je to už hodně nepříjemné. Dá se dělat víc? (50 let, 120 kg,DM2 inzulín).

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 5. 2021

Je dost možné, že došlo k dalšímu vzplanutí střevního zánětu, tak jak se to někdy i po letech klidu stává. Budenofalková pěna dosahne při ideální aplikaci maximálně do 50cm, ale je možné, že zánět je i mimo dosah téhle lokální léčby. Tohle opravdu 3 měsíce nepočká. Musíte ke svému gastroenterologovi vyrazit ihned, s akutními potížemi Vás jistě nepošle domů. Jestli má delší dovolenou, pak musíte k jinému gastroenterologovi.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.