#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hleny ve stolici

Dotaz, 22. 3. 2021

Dobrý den vážená paní doktorko,
již nějakou dobu pozoruji hleny ve stolici. Hleny bývají karamelové barvy či zbarveny do barvy stolice. Vyskytují se převážně na začátku stolice, která bývá tužší než zbytek, bývá "bobkovitého" charakteru a jednotlivé "bobky" bývají spojeny tímto hlenem.
Krvavý hlen ani krev na stolici jsem nezpozorovala. Zbytek stolice již má normální charatker i barvu, občas užší.
Zároveň cca 1-2 měsíce mě trápí svědění uvnitř konečníku. Byla jsem u svého praktického lékaře, který vyšetřil konečník prstem a konstatoval, že se zřejmě jedná o vnitřní hemeroid. Předepsal mi mast a čípky Procto-Glyvenol. Před návštěvou praktického dr. jsem již užívala mast a čípky Preparation H a dále Diovarix Micro.
S vnitřními hemeroidy jsem se již léčila,podstoupila jsem asi 3x ligaturu,naposledy léto 2018. Problémy s hemeroidy máme v rodině. Nyní však kromě hlenů a svědění nemám v konečníku žádný pocit tíže, který jsem v minulosti při potížích s hemeroidy mívala.
Nevím zda to s výše uvedeným souvisí, ale poslední cca měsíc mívám také nepříjemné pocity po jídle, někdy i při jídle (většinou večer) - škrundání ve střevech, hlasité přelevání obsahu žaludku(střev?), mírně sníženou chuť k jídlu, občasná zvýšená plynatost, pocit jakoby prázdného žaludku i po jídle. Omlouvám se, nejsem schopná přesněji tyto neurčité pocity popsat.
Stravu jsem němenila, jím zdravě a vcelku pravidelně. Začala jsem brát probiotika Biopron. Stolice denně či obden. Je mi 30 let, jsem 4 měsíce po porodu (SC), plně kojím. Bohužel musím přiznat, že jsem docela velký hypochondr a mám strach z vážné nemoci. Mohou tyto obtíže mít příčinu v mé psychice či by bylo přeci jen vhodné se objednat na gastro nebo proktologii či chirurgii? Obávám se, že mě praktický dr. "odbyl" - neprovedl žádné vyšetření krve či rozbor stolice.
Prosím poraďte, děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 4. 2021

Asi nejlepší by bylo objednat se na gastroenterologii. Ono to vyšetření nebude hned, navíc 4 měsíce po císařském řezu se jistě nikdo nepožene do kolonoskopie. Může se ale provést jenom rektoskopie nebo krátká neúplná kolonoskopie po přípravě YALem a vyšetřit fekální kalprotektin. To by prozatím stačilo - pro Vaše uklidnění i pro vyřešení eventuelního problému. Potíže samozřejmě mohou mít zdroj v psychice a v tomto psychicky mimořádně náročném období je to i dost pravděpodobné. Je také možné, že Biopron trochu zamával s Vaší střevní mikroflorou - pokud to škrundání ve střevech začalo až po jeho nasazení, tak ho možná raději neberte.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.