#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hledání doktora

Dotaz, 22. 2. 2023

Dobrý den, jsem z Břeclavi a je mi 51 let.
Píšu Vám sem proto, že mám crohnovu nemoc, ale dlouho nemám doktora, který by se mi věnoval. Nemoc byla zjištěna před 12 lety u doktora na poliklinice u nás v Břeclavi. Chodila jsem k němu dlouho před zjištěním s různými až nezvladatelnými problémy zažívání. Dával mi různé léky na trávení a úlevu při střevních potížích, ale kolonoskopie dělaná nebyla. Až to před 12 lety vygradovalo( úmrtí v rodině), tak jsem na tom byla hodně špatně a musela s horečkami do nemocnice, kde mi dávali nějaké kapačky...Jinak se nic nezjišťovalo a poslali mě domů, nebyla jsem schopná nic jíst a problémy byly hrozné.Proto pak doktor na poliklinice naplánoval kolonoskopii. Toto vyšetření bylo tak bolestivé, že jsem zvládla pouze začátek střeva, kde hned viděl, že se jedná o tuto nemoc a ještě se to potvrdilo odebráním vzorku střevní sliznice.
Byly nasazeny léky Asacol.
Dlouho to nepomáhalo a já byla úplně neschopná.
Po nějaké době mi pan doktor řekl, že bych si měla najít lékaře spíše v nemocnici,kde je možné při kolonoskopii trochu přispat, neboť on to nemá povoleno.
Tak jsem přešla do nemocnice, kde jsem už i párkrát ležela s problémy, ale při kolonoskopii tam nic závažného prý nebylo.
Nějaké roky jsem tam chodila a doktorka byla nepříjemná, jako bych si problémy vymýšlela a jednou mě posílala na vyšetření CT, kde mám být kontrastní látka jód, na který mám alergii. Vyšetření jsem odmítla a ona začala být hodně nepříjemná.
Začala jsem hledat doktora Brně, kde mě nikde nechtěli vzít, nakonec mě vzal doktor ve vojenské nemocnici, kde jsem začala dojíždět. Vždy mi v jeden den udělal krev a kalprotectin, kde bylo většinou vše v pořádku, občas UZ břicha a jednouCT bez kontrastní látky.
Zjištěn pokles střev tenkých do pánve a zesílení term.ilea.
Brala jsem pár let Pentasu 2 g.
V roce 2021 po hrozném covidu, kdy jsem měla 10 dní horečky a průjmy, mě vzali do nemocnice tady u nás v Břeclavi a pak se střeva zase ozvaly. Pan doktor v Brně tam byl pouze v pondělí a stále zaneprázdněn, tak se často stávalo, že mě nevzal při zhoršení, ale až se to zase trochu uklidnilo, tak mi bral vzorky, kde nic nenasvědčovalo zánětu.
Tak to bylo často, pak mě na moji žádost odeslal na MR, kde zjištěna stenóza Term.ilea, na to mi jen tak řekl abych šla na operaci.
Já se moc bála a tak jsem si to chtěla promyslet. Pořád mě ale bolelo na pravé straně břicha a nedalo se ani chodit.
Po telefonu mi řekl, že si mám najít chirurgii kteroukoliv. Tak jsem šla po doporučeni od známého do Hodonína.
Tam mi odoperoval pan primář slepé střevo, s tím, že stenózu neviděl.
Já však mám problémy stále a můj doktor v Brně už většinou nemá čas a tohle prý těšit ani nebude, protože mě poslal na odstranění a za to nemůže, že mi to neodstranili.
Tak jsem zoufalá, problémy mám stále a žádnou léčbu, jen Salazopyrin EN z revmatologie.
Co mi prosím poradíte, kde bych mohla být řádně léčena.
V Brně je gastroenterologie - klinika,ale mají prý plný stav.
Nevím co dělat

MUDr. Štěpán Peterka, 1. 3. 2023

Dobrý den, ke stanovení diagnózy (respektivě k určení rozsahu postižení) je nutné provedení tzv. kompletní koloskopie - od konečník až po začátek tenkého střeva. Myslím si, že toto je ve Vašem případě nezbytné - v celkové anestezii. Dále si myslím, že léčba asacolem ani salazopyrinem není dostatečná v monoterapii.
Bohužel na Moravě nikoho neznám - zkuste napsat přímo p. docentovi Zbořilovi - specializuje se na problematiku IBD, event. pokud by Vám nevadilo dojíždění tak ještě zkuste klinické centrum ISCARE v Praze.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.