#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hlasité projevy v břiše

Dotaz, 8. 10. 2020

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu ohledně potížemi s trávicím traktem. cca 7 měsíců mě trápí dost hlasité škrundání spíše v levé části břicha po jakémkoliv jídle, které poté přechází v bolest břicha. Podstoupila jsem kolonoskopii s výsledkem necp.zánětivé změny, otok sliznice, jinak vše v pořádku, dále jsem podstoupila gastroskopii, kde také vše v pořádku. Odebrán vzorek stolice, mírně zvětšená hodnota (263), ale prý nic co by se muselo řešit. Dále provedeno sono břicha-zjištěn pouze 6mm polyp na stěně žlučníku. Poradíte co dál ještě provést za případná vyšetření, aby se můj problém dal po tak dlouhé době vyřešit? Moc děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 14. 10. 2020

Pokud jde o nález 6mm polypu na stěně žlučníku, tam stačí ultrazvuková kontrola za 12měsíců.
Pokud jde o 7 měsíční obtíže škrundání s následnou bolestí břicha, otok a nespecifické zánětlivé změny na sliznici při kolonoskopii a lehce zvýšený fekální kalprotektin, tam zůstaňte ve spojení s gastroenterologem, který Vám prováděl kolonoskopii. Proberte s ním histologii získanou při kolonoskopii a s odstupem času , pokud obtíže neustoupí, by bylo dobré zopakovat vyšetření fekálního kalprotektinu. Je možné, že se o nic závažného nejedná, ale je také možné, že se výraznější nález v budoucnu projeví.
Pak je ještě možno doplnit vyšetření tenkého střeva ( např. MR enterografie nebo CT enteroklýza ), panel protilátek na céliakii, protilátky ASCA a ANCA.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.