#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hlasité projevy v břiše

Dotaz, 2. 10. 2020

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - mám negativní ANA i ASCA protilátky, kalprotektin byl asi 58 loni

mám už od ledna problémy typu neustálé hlasité projevy v břiše a z oblasti žaludku - je to velmi společensky omezující

Na gastroskopii byl nález duodenogastrický reflux (malé množství žluči v žaludku).
Bez léčby - prý se s tím stejně nedá moc dělat.

Může tento druh refluxu dělat ty šílené hlasité projevy v břiše? A dá se s tím něco dělat?

Průjmy mám občas.

Děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 7. 10. 2020

Pravděpodobně budete mít nějakou variantu fukčních obtíží, říkáme tomu dráždivý tračník. Někdy jsou potíže více v oblasti horní (žaludek), někdy dolní (střeva). Ty šílené hlasité projevy v břiše nejsou způsobené duodenogastrickým refluxem, ale trochu zdivočelou peristaltikou. Duodenogastrický malý reflux bude asi spíš jen důsledek té zvýšené peristaltické činnosti. Je to potíž velmi častá a při výrazných projevech i dost obtěžující. A je to potíž psychosomatická. I ty občasné průjmy k tomu patří.
A co s tím? Něco málo máme, můžeme buď říct, že se s tím nedá nic moc dělat, nebo si s tím trochu pohrát. Zkoušet různé léky podle symptomů - já bych třeba začala Duspatalinem (spasmolytikum zacílené na střevo), možná nějaké probiotikum ke srovnání střevní flóry (Bion 3,Probiofix...) a zamyšlení se nad jídelníčkem - vypozorovat, co vyvolává průjmy a tomu nejít příliš naproti.
Pokud ale chceme jít k jádru věci, pak musíme zapátrat v psychice. Nejdřív se zamyslete sama, jestli jste na sebe nenaložila příliš a trochu zvolněte.Já mám i dobré zkušenosti s psychoterapií, může Vás tam praktik nebo gastroenterolog poslat s doporučením, tzv. "Káčkem" a lze si na internetu vybrat kliniky, kde si popovídáte a trochu srovnáte hlavu takzvaně "na pojišťovnu" :-).

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.