#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Histaminová intolerance, intolerance mléka i laktózy

Dotaz, 13. 11. 2020

Dobrý deň,

mám 21 rokov a diagnostikovanú histaminovú intoleranciu, intoleranciu mlieka aj laktózy, precitlivosť na lepok, syndróm dráždivého čreva a axiálnu hiátovu herniu. Mám už pár rokov problémy s trávením - nafukovanie, kŕče, nevoľnosť, striedanie častej stolice a naopak zápchy. Často mávam v stolici hlien a pocit nedostatočného vyprázdnenia. V poslednej dobe sa v hlienoch objavujú malé stopy červenej krvi (niekedy nitky, niekedy bodky). Majú pár milimetrov a nie sú tam vždy.
Striedajú sa mi obdobia, keď je vyprázdňovanie relatívne pravidelne a konzistencia stolice je normálna, s obdobím ako popisuje vyššie.
Sono bolo pred rokom a pol v poriadku, na gastroskopii bol len nález hernie. CRP zvýšené nemám.
Stravujem sa v súlade s mojimi obmedzeniami a pravidelne cvičím.
Viete mi, prosím, poradiť, o čo by mohlo ísť? Mám sa obávať rakoviny alebo IBD? Čo mi prípadne odporúčate?
Ďakujem

MUDr. Jaroslava Kovářová, 26. 11. 2020

Dobrý den, rakoviny bych se neobávala. Popisujete nálezy ze sona a gastroskopie a CRP. Nehovoříte o kolonoskopii. Pokud ještě nebyla, pak by bylo vhodné ji provést. Pak ještě pravděpodobně i vyšetření střeva tenkého - MR enterografie nebo CT enteroklýza. IBD vyloučit by bylo dobré. Ty stopy krve mohou být jen při častějších stolicích v rámci dráždivého tračníku z podráždění v oblasti svěrače a hemoroidů, ale mohou být i příznakem střevního zánětu. Bude třeba se do střeva podívat. Pro začátek se třeba dá provést vyšetření fekálního kalprotektinu ze stolice a kouknout se do střeva jen neůplnou kolonoskopií po jednodušší přípravě klysmatem - ale to už se dohodnete se svým gastroenterologem.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.