Dráždivý tračník

Dotaz, 11. 8. 2021

Dobrý den prosím o vaší odpověď a radu, měla jsem dva měsíce v kuse raní průjmy začalo to v květnu až do června na začátku toho prujmu mi moje Dr dělala vyšetření sigmoideskopie do 30cm v pořádku, odběr stolice na calprotecin v pořádku, odběri krve v pořádku, viteri z konečniku v pořádku, sono břicha v pořádku jen zjištěno steatoza jater což jsem tedy hubená, průjmy už přestaly měsíc už mám normální stolici ve který někdy mívám bílí hlen,od té poloviny toho průjmu mám až do teď strašné kručení bublani ve střevech které stále přetrvávají i kdys už mám normální stolici kruči a bubla mi tam ráno odpoledne i večer tohle mě moc děsí, nevím co mám dělat moje Dr mi řekla že jse nejspíš jedna o draždivi tracnik, že při těch vyšetření už by jse něco zjistilo, že mám být v klidu, jenže jsem si všimla že mám ve stolici červené nitky jen někde, znovu jsem zašla k dr a řekla jsem že prostě chci doporučenku na kolonoskopiy byla tedy nervózní žeji nevěřím ale prostě jsem ji řekla že tu žadanku chci tak míjí dala za měsíc jdu natu kolonoskopiy, myslíte že jsem udělala dobře že jsem si vyžadala žadanku na kolonoskopiy? Nevím jestli nato opravdu jít nebo by jse při té sigmoideskopie něco zjistilo? Já právě pořád přemýšlím jestli není něco spíše vzadu toho střeva proto mám obavi mám tím namysli nádorové onemocneni pořád mislim jestli není nádor někde vzadu v tom střevu, jemi29 let , mockrát prosím oco by jse vše co jsem tu napsala mohlo jednat a poradit mi prosím hlavně to kručení bublani ve střevech děkuji pěkně.

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 8. 2021

Dobrý den, děkuji za dotaz. Myslím, si že provedená vyšetření s ohledem na Vaše obtíže byla dostatečná. Na druhou stranu z Vašeho dotazu cítím velké obavy a špatnou toleraci nejistoty. ("co když tam na konci střeva něco je?") Ve vašem případě opravdu z nejvyšší pravděpodobnosti půjde o tzv. dráždivý tračník. Na druhou stranu z mojí zkušenosti, u části pacientů, kteří v uvozovkách nevěří této diagnóza, provedená kompletní koloskopie pomůže hlavně z psychologického hlediska, rozptýlí to jejich obavy z případného vážného onemocnění po vyšetření se i střevo částečně touto informací zklidní. Long story short - Myslím, že z medicínského hlediska to vyšetření není nutné provést, ale vzhledem k Vašim obavám je ve Vašem případě vhodné. Stran obtíží, se nabízí pěstovat duševní pohodu, identifikovat vnější či vnitřní stresor. Z medikametozní léčby bych doporučil Meteospasmyl cps 3x denně, při průjmu Ca-Carbonici tbl 1-3x denně, při řitním průritu (svědění) Factu mast či čípek. Hezký den.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.